Ordonanța de urgență nr. 518, adoptată de Guvern pe 12 iunie, îşi produce efectele juridice la o zi după ce a intrat în vigoare. Potrivit actului normativ, până la data de 15 iulie, inspectoratele școlare teritoriale trebuie să elaboreze listele finale cu toţi profesorii care au dreptul la prima de 1.500 de lei, pentru carieră didactică, şi toţi angajaţii, personal nedidactic, care sunt eligibili pentru prima de carieră profesională, în valoare de 500 de lei. Acordarea acestor prime se face pe suport electronic, vouchere, în cadrul Programului „Educaţie şi Ocupare 2021-2027”, o abordare a Uniunii Europene pentru a sprijini și stimula performanța în educație. Voucherele sunt suportate din fonduri nerambursabile şi vor fi date în fiecare an în luna octombrie. Prima se acordă doar celor aflați în activitate în anul școlar 2022-2023, la data intrării în vigoare a ordonanţei.
Iată ce prevede OUG 518/12 iunie 2023, la articolul 6:
„(1) Reprezentanții inspectoratelor școlare județene și ai Inspectoratului Școlar al Municipiului București elaborează lista cu beneficiarii finali, având în vedere informațiile comunicate și asumate de reprezentanții unităților de învățământ preuniversitar de stat. Universitățile de stat elaborează lista cu beneficiari finali potrivit procedurilor proprii. Listele cu beneficiarii finali se elaborează până la data de 15.07.2023.”
Potrivit unei analize explicative publicată de edupedu.ro, lista cu beneficiarii finali conține următoarele informații: „nume, prenume, cod numeric personal, adresa de domiciliu/reședință, instituția de învățământ în care își desfășoară activitatea, adresa unității de învățământ; opțiunea beneficiarului final privind locul de primire a măsurii de susținere a activității didactice pe suport electronic.”
Acelaşi articol prevede că inspectoratele școlare și universitățile asigură transmiterea informațiilor centralizate către Ministerul Educației până la data de 31.07.2023, urmând ca după aceea Ministerul Educației să centralizeze lista și să o comunice Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, până la data de 15.08.2023.
Prima de carieră didactică
Prima de carieră didactică „are drept scop susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare/universitare în procesul educațional”, specifică actul normativ menţionat.
De prima de carieră didactică pot beneficia profesorii şi cadrele didactice auxiliare din învățământul preuniversitar de stat, aflate în activitate în anul școlar 2022 – 2023. De asemenea, beneficiază de acest voucher și cadrele didactice din universități, care dețin gradul didactic de conferențiar, șef de lucrări/lector și asistent universitar, precum și personalul didactic auxiliar.
Articolul 3 al OUG 518 prevede pe ce se pot cheltui aceşti bani. „(3) Prima de carieră didactică are o valoare nominală de 1.500 lei net, care se decontează din fonduri externe nerambursabile, pentru următoarele categorii principale de cheltuieli:
a) cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
b) cheltuieli pentru echipamente IT;
c) cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
d) un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.
(4) Prima de carieră didactică se acordă într-o singură tranșă, respectiv în luna octombrie 2023 și va putea fi utilizată în anul școlar 2023 – 2024.”
Aceleaşi reguli se aplică şi pentru anii şcolari până în 2027.
Art. 3 – „(5) Prima de carieră didactică se acordă și pentru următorii ani școlari/universitari, respectiv în perioada anilor școlari/universitari 2023/2024 până în anul școlar/universitar 2026/2027 pentru a susține cariera didactică a personalului didactic din sistemul de învățământ preuniversitar și universitar de stat, în conformitate cu obiectivele Programului Educație și Ocupare 2021—2027 și în limita fondurilor disponibile cu această destinație”
Prima pentru personalul nedidactic
Prima de carieră profesională, acordată pentru sprijinul personalului nedidactic, „are drept scop susținerea participării la cursuri de pregătire profesională, dar și pentru acoperirea unor nevoi didactice individuale”, se arată în cuprinsul OUG 518.
Art. 4 – (1) Personalul nedidactic din învățământul preuniversitar aflat în activitate în anul școlar 2022 – 2023, precum și personalul nedidactic din învățământul universitar aflat în activitate în anul universitar 2022 –
2023 beneficiază de o primă de carieră profesională acordată sub formă de cursuri de pregătire profesională, pentru a asigura desfășurarea activităților educaționale desfășurate în unitățile de învățământ de stat în condiții calitative cât mai bune, precum și pentru alte categorii de cheltuieli necesare desfășurate în sprijinul activității educaționale, în limita unui plafon anual de 500 lei/an școlar/universitar, suportată din Programul Educație și Ocupare 2021 – 2027, în limita bugetului disponibil pentru această categorie de măsură și în conformitate cu regulile de eligibilitate ale programului operațional”.
Tot textul actului normativ stipulează că prima de carieră didactică și cea de carieră profesională sunt neimpozitabile.
Art. 2 – „(3) Contravaloarea măsurii de susținere pentru prima de carieră didactică acordată potrivit prevederilor prezentei ordonanțe de urgență reprezintă venit neimpozabil conform prevederilor art. 62 lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.”
Art. 4 „(5) Prima de carieră profesională acordată potrivit prevederilor prezentei ordonanțe de urgență reprezintă venit neimpozabil conform prevederilor art. 62 lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.”
În textul ordonanței de urgență se mai menţionează că voucherele nu permit efectuarea de operațiuni de retragere de numerar sau de preschimbare în numerar. De asemenea, acestea pot fi utilizate doar pe teritoriul României, în termenul de valabilitate și numai pentru plata de cursuri de specialitate, achiziționarea de echipamente IT, precum și pentru achiziția de cărți de specialitate sau pentru plata cheltuielilor aferente unor nevoi didactice individuale specifice, în limita unui procent de 30% din valoarea nominală a acestora.
Textul integral al OUG 518, aici:https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2023/06/ordonanta-de-urgenta_prima-de-cariera-didactica.pdf