Președintele Consiliului Județean Constanța, liberalul Mihai Lupu, este urmărit penal într-un dosar deschis de procurorii anticorupţie, primul în care DNA cercetează un cap al structurii administrative locale după ani în care i-a avut în colimator pe funcţionarii din eşaloanele inferioare. Lupu este acuzat că, în complicitate cu alte persoane, ar fi favorizat la nişte licitaţii un afacerist, pe care l-ar fi „abonat” la banul public.
Potrivit declaraţiei sale de avere, din 2022, Mihai Lupu nu este tocmai un om sărac. El deține două terenuri intravilane în Prahova (2.071 mp) și Constanța (511 mp), un apartament în București, unul în Constanța, o casă de locuit în Constanța și una de vacanță în Prahova, un depozit de 34.000 de euro, are de recuperat 30.000 de euro și 150.000 de dolari de la două societăți pe care le-a împrumutat și are de recuperat salarii restante de 35.000 de euro de la SC Construcții Hidrotehnice SA Iași. Cu aşa avere, s-ar putea presupune că nu ar fi avut nevoie de şpăgi ridicole, precum plante ornamentale şi lucrări de amenajare şi irigare a grădinii. Însă, vorba aia populară, lacomul „E sătul, dar ochii îi sunt tot flămânzi”.
Mihai Lupu este cercetat de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), fiind acuzat că ar fi primit mită de la un om de afaceri pentru a-l ajuta să câștige mai multe licitații, furnizându-i informații care nu erau publice, potrivit hotnews.ro. În acest dosar mai sunt cercetați Emil Chelariu, directorul Direcției Administrarea Domeniului Public și Privat–Autoritatea Județeană de Transport, Adrian Petrică Constantin, funcționar public în Primăria Năvodari și Adrian Roșu, funcționar public în Primăria Mangalia.
Mihai Lupu, președinte al Consiliului Județean Constanța, pentru luare de mită,
, director general al Direcției Generale Administrarea Domeniului Public și Privat – Autoritatea Județeană de Transport, pentru folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și luare de mită,
Potrivit DNA, „în perioada martie–aprilie 2023, Chelariu Emil, Constantin Petrică Adrian și Roșu Adrian, (…) cu încălcarea prevederilor legale, ar fi permis unui om de afaceri accesul la informații nedestinate publicității (ofertele depuse de alte societăți comerciale etc.), care i-ar fi permis acestuia să câștige mai multe licitații (ce priveau amenajarea și întreținerea spațiilor verzi) organizate de instituțiile publice pe care le reprezentau funcționarii menționați anterior.
Pentru «ajutorul» acordat, Lupu Mihai, Chelariu Ermil și Roșu Adrian ar fi primit de la omul de afaceri mai multe foloase necuvenite, necuantificate până în prezent, constând în furnizarea de plante decorative și ornamentale precum și lucrări de amenajare și irigare a grădinilor”, se arată în comunicatul DNA, precizând că în acest dosar mai sunt cercetate și alte persoane.