Valoarea totală estimată a investiției este de 12,786 milioane lei (fără TVA), iar termenul de realizare a investiției a fost stabilit la 5 luni.
Asocierile formate de firme Dumexim și Repcon, de Senera, Tisoti Exim și Citadina SRL, de Madlev Cons, Campeador, Ertugu Neoconstruct și Romwaclean Construct și Global Industrial și CML.RO au depus oferte la licitația pentru reconstrucția ecologică, prin decolmatare, a cunoscutului lac Vida din Luncasprie. Ofertele sunt în faza de evaluare, a transmis CJ Bihor.
„Prin aceste lucrări lacul de acumulare Vida din Luncasprie (comuna Dobrești) va fi decolmatat, iar habitatul speciilor care viețuiesc aici va fi îmbunătățit”, în condițiile în care, din cauza aluviunilor strânse de-a lungul anilor, în lac s-au depus cantități mari de pietre, nămol și resturi vegetale care au determinat scăderea volumului apei.
Protagoniștii licitației sunt nume bine cotate pe piața de profil. Dumexim și Precon, firmele lui Gabriel Dume și Mircea Nistreanu au numeroase lucrări în portofoliu și nu mai au nevoie de prezentare. Tisodi raporta în 2020 un profit net de 1,041,912 RON, iar Citadina din Galati raporta în anul 2022, un profit de 14,206,111.00 RON.CML.RO, o companie de construcţii din Bistriţa-Năsăud s-a menţinut în topul firmelor de profil după ce a încheiat anul 2020 cu o cifră de afaceri de 100,3 milioane de lei. Deţinută în proporţii egale de Mihaela şi Vasile Roş, compania are 238 de angajaţi şi a raportat un profit de 2,7 milioane de lei aferent aceluiaşi an, potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul Ministerului de Finanţe şi pe platforma de analiză financiară Confidas.ro.
Pionerat în construcțiile din România
Lucrările vor asigura protejarea, conservarea și refacerea habitatelor naturale și, totodată, necesarul de apă pentru gospodăriile din comuna Dobrești. În plus, volumul lacului se va mări ca urmare a lucrărilor.
La doi pași de comuna Dobrești, barajul de la Luncasprie, situat pe valea Vida, este unul dintre obiective turistice cele mai cunoscute din Pădurea Craiului.
Despre lacul Vida, turiștii spun că pare a fi desprins din poveste. Culorile pădurii care îl înconjoară se reflectă în apa lacului și astfel își schimbă, la rândul lui, culoarea, de la un anotimp la altul.
Deversorul, sorbul de prea plin sau vâltoarea, cum îi spun localnicii, are formă de pâlnie. Aflată în mijlocul lacului, aceasta este principalul punct de atracție al barajului. Turiștii vin să fotografieze mica minune inginerească, un pionierat în ceea ce privește construcțiile din România, la vremea ridicării ei.
Lacul Vida are o suprafață de 6 hectare și o lungime de 2 kilometri. Construit în 1967, barajul asigura apa necesară spălării minereului de bauxită extras din exploatările aflate peste tot în munții Pădurea Craiului. Bătrânii locului spun că înainte de ridicarea barajului aici exista o moară, cea mai veche din Luncasprie.
Împrejurimile lacului Vida sau zona de chei a acestui curs de apă sunt şi ele destinații cât se poate de potrivite pentru scurte ieşiri în natură, pe jos sau cu bicicleta.
Printr-o licitație separată se vor amenaja trei centre de management, cercetare și educație ecologică și o zonă de vizitare a biodiversității. Unul va fi amenajat la coada lacului Vida și va include un loc de campare adecvat, unde vizitatorii Sitului Natura 2000 Defileul Crișului Repede – Pădurea Craiului vor putea poposi în condiții moderne, în aval de lac.Celelalte două centre vor fi amenajate la Vadu Crișului și la Șuncuiuș.