Primarul Gabriel Popa a cerut un acord de principiu Consiliului local încă din primăvară pentru ca . Primăria să poată face demersurile în vederea obținerii unui împrumut. Motivul era că Municipiul Beiuș nu dispune de sumele necesare realizării tuturor obiectivelor de investiții și asigurării cofinanțării proiectelor cu finanțare externă nerambursabilă aflate în implementare, astfel încât să nu se împiedice realizarea altor investiții stabilite ca prioritare pentru municipiu.
<Ca să poți face o cerere de credit sau să deschizi o linie de credit, e nevoie de proiecte cu indicatori tehnico-economici aprobați. Prin urmare, avem: «Modernizare Piața agroalimentară Beiuș», cu 17,68 milioane de lei, «Amenajare sens giratoriu zona Petrom», 2,4 milioane, «Amenajare cartier Aleea Padișului», cu circa 9 milioane de lei. Acestea depășesc suma anunțată, dar raționamentul acestui credit este de a urgenta investițiile pe care dorim să le facem, pentru a nu pierde timp, pentru a aplica pe fonduri, până se decontează pe fonduri europene. Este un mecanism folosit nu doar de Beiuș, ci și de alte primării: obținem creditul, în cazul pieței, dar nu numai, îl depunem pe fonduri europene, între timp se face licitația; până se depun cererile de finanțare, până se aprobă, sunt niște timpi pe care încercăm să-i câștigăm. În momentul în care se aprobă proiectul, prin aceste finanțări pe fonduri nerambursabile, se pot deconta automat lucrările deja făcute, creditul acoperindu-se, după aceea, din aceste decontări. Dacă este cazul, se închide creditul, dacă nu – și se doresc alte investiții – se pot adăuga pe parcurs.
Acest acord de principiu, pentru suma precizată, este doar de a iniția procedura de contractare. În momentul în care avem oferte concrete de la bănci, cu dobânzi, limite de dobânzi și detalii efectiv economice, vom veni în fața dumneavoastră și vi le vom prezenta. Atunci pot fi eventuale discuții punctuale pe aceste oferte, să decidem dacă este rentabil sau sub ce formă este rentabil un împrumut˝, spunea primarul Gabriel Popa. Acum consilierul Emil Popa spune că e deranjat să inițiezi un astfel de demers fără a face o dezbatere publică
<E un credit enorm în opinia mea! Știu că nu s-a făcut nici o consultare publică a beiușenilor cum ar fi fost firesc să se întâmple, așa că vă propun eu acum, online! Sunteți sau nu de acord cu luarea acestui împrumut? Vă rog să și argumentați ținând cont de cele menționate în continuare.
Precum în multe alte cazuri și metoda de a obține acești bani e copiată după modelul de la Oradea, dar povara pentru beiușeni va fi cu mult mai mare decât pentru orădeni. Ei au luat în acest an un împrumut de 19,5 milioane de EURO care reprezintă (la o populație de aproximativ 200.000 de locuitori) o îndatorare de sub 100 EURO/locuitor. Pentru Beiuș, la un împrumut care este echivalentul a 5 milioane de EURO (la o populație de nici 10.000 de locuitori), ar însemna o îndatorare de 500 euro/locuitor. Să nu uităm că și veniturile la bugetul local din Oradea sunt mult mai mari față de cele de la Beiuș. Iar pentru că garantarea creditului se face cu bani din taxe și impozite, luarea împrumutului va duce automat la nevoia de majorare de taxe și impozite în cei 13 ani de creditare, taxe și impozite care deja sunt mult prea mari! Când vom înțelege că nu tot ce vine de la Oradea se potrivește și e bun pentru Beiuș?Am inițiat o petiție online pe care vă invit să o semnați aici https://petition.qomon.org/spune-nu-indatorarii-beiusenilor/ dacă nu sunteți de acord cu luarea împrumutului!>, spune Emil Popa.