În raportul Departamentului de Stat american din 2023, se constată că România nu îndeplinește criteriile minime în vederea unei eliminări a traficului de persoane, însă depune eforturi „semnificative” în ce privește această problemă.
Printre eforturile făcute și constatate de Departament se regăsește înființarea de posturi de anchetatori financiari pe întreg teritoriul țării şi o unitate specială de anchetare financiară a infracţiunilor legate de traficul de persoane, în cadrul Direcţiei de Investigare a Crimei Organizate şi Terorismului (DIICOT).
Se mai constată că Guvernul a dat în folosinţă 42 de săli de audiere privată a copiilor victime ale traficului de persoane, a aprobat un plan de acţiune în vederea standardizării metodologiei de interogare adaptate copiilor şi a format poliţişti să interacţioneze cu aceste victime copii. — conform raportului citat de News.ro.
Guvernul american reproșează celui român o oarecare complicitate în traficul de persoane, fapt concretizat în cazul unor oficiali care exploatează copii aflaţi în case de copii guvernamentale sau centre de plasament.
Departamentul American a sugerat o suplimentare a poliţiştilor cu atribuții în anchetarea traficului de persoane, cât şi o sporire a eforturilor de implementare a legislaţiei privind munca minorilor în zone rurale şi acolo unde serviciile de asistenţă socială se confruntă cu penurii de personal şi nu au capacitatea de a aborda încălcări ale legislaţiei, susținerea financiară a ONG-urilor ce oferă servicii victimelor.
Acesta a mai subliniat importanța identificării eventualelor victime în rândul populației vulnerabile și necesitatea asistenței în ce le privește: asistenţă medicală şi consiliere psihologică, dar şi consiliere juridică, pentru a-şi înţelege drepturile.
Conform Codului Penal, traficul de persoane este o infracțiune împotriva libertății persoanei, comisă de către traficanți în scopul exploatării persoanei și poate să implice sau nu trecerea frontierelor.