Sedința Secției pentru judecători din această săptămână a fost suplimentată cu propunerea de consultare a instantelor judecatoresti cu privire la adoptarea unei decizii preliminare privind normarea muncii, aplicabila pana la finalizarea analizelor initiate la nivelul Consiliului referitoare la determinarea volumului optim de munca.Magistrații se gândesc și cum să scape de dosarele-balast, cele ale procesomanilor de profesie, de exemplu.
< Dincolo de numarul de dosare (pentru ca cel mai adesea se discuta despre o incarcatura pe sedintele de judecata raportat la numarul de dosare), cred ca este important sa readucem in discutie o reevaluare a complexitatii reale a dosarelor pe care le avem de solutionat. Si aceasta complexitate trebuie analizata si instantele consultate>, a spus judecătoarea Laura Radu, fosta președinte al Tribunalului București.
100.000 de dosare erau înregistrate în 2020 pe rolul Curții de Apel Oradea, în timp ce fiecărui magistrat îi revenea să judece 400 de dosare. ”La nivelul Curții de Apel Oradea, încărcătura pe schemă a fost de 380 dosare, în ușoară creștere față de anul precedent, când încărcătura a fost de 360,5 dosare. În raport de numărul de judecători care au funcționat efectiv pe parcursul anului 2020 la Curtea de Apel Oradea, instanța a înregistrat o încărcătură pe judecător de 401,6 dosare, în ușoară creștere față de anul precedent, când încărcătura a fost de 378,9 dosare”, se arată în bilanțul Curții de Apel Oradea.
<E nevoie si de interventia Legislativului, pentru ca avem si foarte multe cauze care sunt balast. La un moment dat, am incercat noi sa generam in Parlament un proiect de lege care sa ne permita noua sa eliberam instantele de genul asta de cauze. Noi aveam la un moment dat 600 de cauze cu un singur petitionar. Adica trebuie sa scapam si de acest gen de cauze, care incarca inutil instantele de judecata. Trebuie sa dam deoparte ce nu ar trebui sa ajunga in fata unui judecator>, a spus judecătoarea Corina Corbu, președinta ICCJ.