Corectarea unui picior deformat din naștere și neglijat timp de șase ani, extirparea unui chist ovarian gigantic la o nou-născută și respectiv refacerea tractului digestiv în cazul unui nou-născut fără un segment de 10 centimetri din intestin sunt reușie chirurgicale la Pediatrie.”Lunar există cazuri complexe în care copiii sunt operați la picioare la doar câteva săptămâni de viață”, cel mai adesea fiindcă aceștia au picioarele poziționate spre interior.
Pe secția de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică a Spitalului Județean din Oradea sunt efectuate frecvent operații cu grad de dificultate ridicat și rezultate bune, susține conducerea spitalului, care spune că aici se atinge excelența.Echipa de chirurgi este formată din dr. Daniel Băloiu, medic primar și șef de secție, dr. Dan Ținca, dr. Paul Tchouala, dr. Mihai Andriuc și dr. Alexandra Pal, aceștia din urmă cu toții medici specialiști.
Recent, la Chirurgie și Ortopedie Pediatrică a Spitalului Județean a fost realizată o premieră la nivel județean. Este vorba despre cazul unei fetițe de 6 ani cu picior strâmb din naștere de tip Varus-Equin (ca o copită), problema fiind neglijată de la naștere.Pentru tratament se utilizează metoda Ponsetti, aceasta fiind tratamentul cel mai eficient al piciorului strâmb congenital Varus-Equin. Prin gipsări repetate, poziția piciorului este corectată, iar tratamentul se finalizează cu o intervenție minim-invazivă la nivelul tendonului achilean. Această tehnică permite corectarea în totalitate a acestui defect înainte ca pacientul să atingă vârsta de 6 luni.
Fetița în cauză a fost supusă la imobilizări în gips, dar operația a fost efectuată la data de 6 iunie și a avut „un grad ridicat de complexitate: a presupus dezinserarea tendonului mușchiului tibial anterior, iar apoi translatarea și ancorarea acestuia pe alt os (osul cuneiform)”, se arată într-un comunicat al Spitalului, care precizează că pacienta „a avut o evoluție post-operatorie favorabilă”.
fetițe nou-născute, operată imediat după naștere. „Aceasta prezenta o tumoră abdominală de dimensiuni foarte mari, care s-a dovedit a fi un chist ovarian gigant. Imediat după venirea pe lume, fetița de 3 kilograme a fost transferată pe Secția Clinică Chirurgie și Ortopedie Pediatrică, unde s-a intervenit chirurgical asupra chistului. Operația a fost un succes, iar fetița a fost externată în stare foarte bună”, transmite conducerea spitalului.