<Una dintre cele mai semnificative investiții din istoria modernă a orașului Salonta a început ieri, odată cu predarea-primirea amplasamentului de foraj de puț geotermal. Acest proces a început în 2017, când orașul nostru a obținut primul acord de la firma engleză Clara Petroleum. După aceea, am obținut rezultatul printr-o muncă persistentă în labirintul surselor, ministerelor și birourilor UE din București. Salonta face parte din categoria celor puțin care își exploatează singură apa geotermală. Instalația de foraj, înaltă de 14 metri a început astăzi să lucreze, în spatele fabricii de cânepă Canah>, spune Török László, primarul Salonta.
Totul a fost posibil dup[ ce primarul municipiului Salonta, Török László, a decis să facă demersuri în acest domeniu și a propus obținerea unei finanțări nerambursabile, pentru forarea unui nou puț propriu al localității.
Primă fază a procesului administrativ a început în urmă cu 4 ani, fiind necesară obținerea autorizației de explorare, căci acest drept depinde doar de autoritățile competente ale Statului Român.
După faza inițială, toate etapele proiectului au fost preluate de secretarul general al Primăriei, doamna Patricia Edith Ivanciuc.
În mod ciudat, primul demers în vederea obținerii aprobărilor ne-a condus în Anglia, deoarece o companie cu sediul în Marea Britanie deține o autorizație de exploatare a gazelor de șist, eliberată de către Statul Român. Până în momentul în care englezii nu au aprobat forarea prin stratul de pământ „deținut” de ei, Statul Român nu a putut merge mai departe.
A început un proces de negociere în urma căruia, după 9 luni de zile, compania din Marea Britanie a răspuns favorabil procedurilor necesare.
Atunci a început întocmirea documentației aferente, însă pe parcursul realizării acestora, Primăria Salonta a întâmpinat numeroase greutăți. Acolo unde terenul ar fi fost ideal pentru foraj, acest lucru a devenit imposibil, deoarece în acea zonă se află baza de apă potabilă din Salonta. Conform legilor în vigoare, este interzisă forarea prin rezerva de apă potabilă.
Drept de exploatare
După mai multe discuții, Primăria a reușit să găsească acel teren ideal, atât din punct de vedere tehnic cât și legal. După zeci de aprobări, în urma muncii profesioniste depuse, Autoritatea Națională a înmânat Salontei dreptul de exploatare.
Atunci a putut fi demarată munca pentru întocmirea proiectului lansat de UE. Scopul acestuia este de a diminua cantitatea emisiilor poluante și utilizarea apei geotermale pentru încălzirea clădirilor publice.
<În luna august a anului 2019, cererea de finanțare depusă a trecut de faza de evaluare administrativă și de conformitate, dată de la care evaluarea proiectului a intrat din nou în stagnare.
Prin medierea doamnei senator Bíró Rozália, am primit, în 2020 aprobarea de la ministrul Marcel Boloș, proiectul trecând si de a doua fază de evaluare și fiind declarat admis și finanțabil..
În ianuarie 2021 a avut loc semnarea contractului de finanțare în valoare de peste 6 milioane de euro, proiect depus pe POIM, MĂSURA 6,1. Aceasta înseamnă că prin finanțare, se va realiza forarea puțurilor geotermale și toate celelalte lucrări necesare pentru construirea sistemului de încălzire pe baza apei geotermale, pentru 13 clădiri publice>, spune primarul Salontei.
Primăria Municipiului Salonta dorește ca pe viitor, să fie posibilă și racordarea clădirilor private la sistemul construit în estul orașului. Aici intervine și faptul că Salonta a efectuat demersuri pentru obținerea statutului de stațiune turistică de interes local.