Originar din Bistrița Năsăud, Ignat Timar, consolul onorific în Cracovia, a copilărit în Pietroasa. Este rudă cu directorul CN Onisifor Ghibu Iuliu Timar acolo unde mama lui s-a recăsătorit, după ce tatăl lui a murit. Școala primară a făcut-o acolo, apoi a fost elev în Beiuș.. „După Revoluție, au venit TIR-urile cu ajutoare umanitare în România, intrau pe la Oradea, și au ajuns și la școala noastră. Așa ne-am cunoscut cu polonezii, care ne-au invitat în Polonia, în vara anului 1990, la Cracovia”, a explicat consulul. A rămas să studieze în țara străină, unde locuiește și în prezent și unde, din 2020, este consul onorific.
Ignat Timar a venit pentru prima oară în Cracovia în anul 1990.Avea numai 12 ani atunci când a început să lucreze la reţeta succesului. S-a stabilit în Polonia înainte de finalizarea liceului, aşa că bacalaureatul şi facultatea le-a terminat într-o limbă pe care a învăţat-o extrem de repede.
Hotărârea de care a dat dovada în însuşirea unei limbi complet diferite faţă de cea maternă l-a însoţit permanent.
Aşa se explică faptul că azi Ignat conduce o afacere de comerţ cu produse electronice şi de implementare a tehnologiilor IT, care derulează în prezent un capital de 25 de milioane de euro, scrie tvr.ro.
Timar Ignat s-a născut în Bistrița, județul Bistrița-Năsăud, România. A absolvit școala generala în România. După Revoluţie română din decembrie 1989, voluntari polonezi din Cracovia au venit în România cu ajutor umanitar si cu această ocazie Ignat a avut ocazia sa stabileasca relații de prietenie cu acești voluntari. La invitatia acestor voluntari a facut mai multe călătorii în Polonia si la invitatia statului polonez a facut studiile liceale în Cracovia. După aceea a urmat studiile universitare la Universitatea de Economie din Cracovia. În timpul liceului și facultății și-a aprofundat cunoștințele despre istoria cooperarii polono-române pe plan cultural, științific, economic și turistic. Pe plan profesional, a dobândit o experiența bogată in domeniul relațiilor comerciale polono-române activând in companii care au dezvoltat relatii economice stranse intre cele 2 țări. Totodata a contribuit la dezvoltarea relatiilor dintre cele 2 țări în special in domeniile turismului, sportului și culturii, domenii în care relațiile polono-române se desfăşoară armonios de mulţi ani.
De asemenea a colaborat cu Consulatul Onorific al României la Katowice si a luat parte la numeroase misiuni economice atât în Polonia cât și în România.
La începutul anilor 2000, a devenit membru al Societăţii Polono-Române din Cracovia. Inițial a participat la întâlniri ca membru al societății, apoi ca membru al Consiliului de administrație, iar din 2009 a fost ales Președinte al Consiliului de administrație al acestei organizații care are ca si principal rol dezvoltarea relatiilor dintre polonezii din zona Cracoviei cu românii din zona Cracoviei si cu cei din România.
Au trecut aproape 30 de ani de când s-a stabilit în Polonia. De la bun început a promovat și familiarizat polonezii cu istoria și cultura României, iar când se află în Romania le vorbește românilor despre Polonia si relatiile romano-poloneze.
Este angajat într-o companie poloneză din industria electronică ”IT – PLATINET S.A.” unde deține funcția de Export Manager pentru România și Moldova unde este si membru al Consiliului de Conducere al acestei companii.
Este căsătorit și are doi copii pe care îi educă atât in spiritul culturii române cât și in cel al celei poloneze. Familia Timar petrece mereu vacanțele în România astfel încât copiii să poată cunoaște intr-un mod aprofundat România.