Catalogată deja de experţii din domeniu, chiar mult înainte de finalizare, drept o şosea care va putea concura pentru titulatura de cea mai frumoasă din România, alături de Transalpina și Transfăgărășan, Drumul Apusenilor este la un pas de a fi dat în folosinţă. Şoseaua va lega judeţele Bihor şi Cluj şi străbate un peisaj turistic de poveste dintr-una dintre cele mai frumoase şi atractive zone ale Apusenilor, pe traseul Beiuş–Stâna de Vale–Valea Drăganului. Lucrările din judeţul Cluj au fost finalizate la mijlocul lunii mai, iar cele din Bihor urmează a fi gata la finele acestei luni, anunţă autorităţile.
Drumul Apusenilor are o lungime totală de peste 82 de kilometri, din care 26 de kilometri sunt în judeţul Cluj, iar restul de peste 56 în Bihor.
Tronsonul care face parte din administrativul județului vecin începe din intersecţia DN1/E60 cu şoseaua care duce la localitatea Valea Drăganului, continuă până în proximitatea Barajului Drăgan-Floroiu şi ajunge până la limita administrativă cu județul Bihor. Aici lucrările au costat peste 161 de milioane de lei, fiind cea mai scumpă investiţie în infrastructura rutieră de până acum a clujenilor, fiecare kilometru de şosea costând un milion de euro. Investiţia include, pe lângă reabilitarea drumurilor județene DJ 764B şi DJ 108K, şi amenajarea a 80 de podeţe şi modernizarea a 7 poduri. Lucrările din Cluj au fost finalizate la mijlocul lunii mai, acest an.
Partea cea mai lungă a Drumului Apusenilor străbate Bihorul – peste 56 de kilometri. Tronsonul care încă se află în lucru are lungimea totală de 43,7 de kilometri şi face parte din proiectul „Traseul Regional Transilvania Nord, Drumul Apuseni”. Acesta cuprinde DJ 764, pe traseul Beiuş–Budureasa–Stâna de Vale, şi DJ 108J, pe traseul Stâna de Vale–Coada Lacului, unde se lucrează la finalizarea stratului de asfalt.
Un alt tronson din Drumul Apusenilor de pe aria administrativă a Bihorului, de peste 13 kilometri lungime, este pe DJ 108K, între localitatea Remeți și limita dintre județele Bihor și Cluj (Valea Drăganului), şi a fost finalizat în august 2021.
Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, în a doua jumătate a lunii iulie vor fi trasate marcajele, montaţi parapeţii de protecţie şi semnalizările rutiere, iar la începutul lui august se va face recepţia finală a lucrărilor.
În Bihor, valoarea totală a proiectului este 146,4 milioane de lei, investiţie realizată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014–2020.