Peste 200 de monede antice şi medievale, reprezentând cea mai mare colecţie monetară privată din ţară, este acum la vânzare. Piesele sunt scoase la licitaţie vineri, 14 iulie, în cadrul evenimentului „Micile Pasiuni Mari. Licitaţie de numismatică şi medalistică”, organizat de Casa de licitaţii Artmark din Bucureşti.
Licitaţia va avea loc exclusiv în mediul online, anunţă organizatorii. Cei interesaţi pot obţine informaţii detaliate accesând linkul: https://www.artmark.ro/ro/licitatie/micile-pasiuni-mari-licitatie-de-numismatica-si-medalistica
Însumând un total de 212 monede, piesele din colecţie sunt extrem de valoroase şi majoritatea au legătură cu spaţiul românesc.
Potrivit informaţiilor transmise de Artmark, colecţia cuprinde o suită de monede antice, de provenienţă celtică, dacică, grecească dar şi romană – din perioada republicană (510 – 31 î.Hr.) şi imperială (31. î.Hr – 476 d.Hr.).
Printre piesele de excepție din această parte a colecţiei se remarcă o Tetradrahma Alexandru cel Mare, bătută la Callatis (Mangalia de azi), care atestă importanța coloniilor grecești din acea perioadă îndepărtată.
De asemenea, extrem de valoroasă este o tetradrahmă bătută de Lysimachos la Magnesia, o bijuterie numismatică ce ilustrează măiestria atinsă în producția monedelor din Perioada Elenistică.
Fără îndoială, o adevărată comoară a acestei selecții o reprezintă numărul impresionant de monede dacice, denari și sesterți romani. Aceste monede poartă povestea unor timpuri îndepărtate, fiind mărturii ale culturii și civilizațiilor care au trăit pe teritoriul României.
O altă parte a colecţiei o reprezintă monedele medievale, valoroase pentru că oferă o perspectivă asupra evoluţiei civilizaţiei româneşti în spaţiul carpato-danubiano-pontic. Sunt monede bătute de marii domnitori ai Moldovei şi Ţării Româneşti, dintre care ies în evidenţă un Dublu Gros din argint, bătută de Ştefan al II-lea al Moldovei sau moneda de Jumătate de Gros, bătută de Bogdan al III-lea.
Colecţia mai conţine şi piese din istoria modernă a României, dintre car se remarcă moneda de 20 de lei din 1870, din aur şi medaliile, tor din aur, „Ardealul nostru”, din 1944.
Colecţia de monede antice, bancnote şi medalii a fost expertizată şi poate fi admirată, înainte de licitaţie, la Palatul Cesianu-Racoviţă din Bucureşti.