Cătălin Păşcui, care susţine că a fost bruscat şi scos cu forţa din sediul Poliţiei Aleşd. Totul e pe fondul unui accident produs de un aleșdean care semnase acord de recunoaștere cu DIICOT pentru trafic de canabis. Recent, s-a ales cu dosar penal după ce fusese prins gonind cu 93 km/h în Corniţel, într-o zonă de limitare a vitezei la 50 km/h, iar testul antidrog la care a fost supus a indicat, conform polițiștilor, că ar fi consumat substanţe interzise.Era în mașină cu fratele lui care a fost condus la sediul poliției din Alesd, în timp ce șoferul a fost analize la Serviciul de Medicină Legală Bihor după ce a spus că drogurile găsite în mașină erau pentru el.Pasagerul l-a sunat pe avocatul Cătălin Pășcui să-l asiste. Pasagerul care are 18 ani fusese amenințat de polițistul Toderaș că va dormi în arest, ceea ce avocatul a reusit sa demonstreze că că e așa, chiar dacă același polițist a intrat în camera unde discutau peste băiat și avocat a ţipat la băiat să se întoarcă pe scaunul lui. Tânărul nu avea nicio calitate, nu era suspect și nu era reţinut. Avocatul a mers cu clientul său, dar spune că poliţistul l-a apucat violent de brațul stâng şi s-a răstit să plece.Acum avocatul revine cu noi precizări, aducând cazul în atenția Poliției Române:
<Aduc în atenția dumnevoastră o menghină aparte, apreciez eu. Nu este vorba despre cea de banc ori cea de mână.
Este vorba despre MENGHINA DE POLIȚIE. Rodul unui sistem neglijent și mult prea tolerant cu delicvenții săi. Care cred eu că este urmarea imediată a acestei atitudini de nejustificată toleranță? Încurajarea agenților menghină să rămână prost pregătiți, să nu cunoască prevederi legale de bază și să aibă un comportament ca la “ușa cortului”.
În acest mod a devenit posibil ca incapabilii cu cea mai slabă pregătire profesională să lucreze în slujba cetățeanului și să aducă atingere înfăptuirii actului de justiție.
Să nu credeți însă că această descriere conturează imaginea agentului de poliție la rang de regulă. Personal, am interacționat cu nenumărați ofițeri și subofițeri de poliție, din toate serviciile, direcțiile și birourile care alcătuiesc structura instituției. Pentru majoritatea covârșitoare dintre ei, nu pot să spun decât cinste lor pentru toată truda pe care o depun și, în special, să le adresez sincere mulțumiri pentru sacrificiile pe care nu ezită să le facă ori pentru riscurile pe care și le asumă, iar asta numai pentru siguranța noastră, a fiecăruia.
Bineînțeles, nu e o surpriză că în fiecare coș cu fructe vom găsi și unele putrede, care nu pot decât să le infecteze și pe celelalte, pe care le ating. Așa îi conturez eu imaginea distinsului agent Menghină, suprins de altfel în fotografia alăturată.
Un neștiutor de carte căruia, din vocabularul deja sărac, îi lipsește cu desăvârșire termenul de integritate. Un polițist notoriu care se folosește de funcție în scopuri personale. Cel care de-a lungul anilor a fost cărat în spate de ai săi colegi și care și-a lăsat o amprentă amară în viața fiecărui om cu care a interacționat.
Chiar și în acest moment mă întreb de unde poate să izvorască o asemenea tulburare de comportament. Cred că în cazul de față problema ține de capitalul uman perimat, de lipsa empatiei, a umanității, de evidentul amatorism, de lipsa unei minime pregătiri profesionale, dar și de prostie, de multă prostie.
Comportamentul violent și atitudinea sfidătoare pe care agentul Menghină a înțeles să le manifeste cu ocazia exercitării atribuțiilor de serviciu în condițiile descrise în articol afectează în mod vădit relațiile sociale privitoare la respectul datorat înfăptuirii justiției și pentru participanții la aceasta.
Dacă doriți să îl întâlniți pe agentul Menghină, să vă minunați și voi de el, eu vă sfătuiesc totuși să îl evitați. Nu îi permiteți unui incompetent să vă schimbe părerea despre Politia Romana>, scrie avocatul .