Mediciniștii Universității din Oradea au marcat finalul anilor de studenție printr-un adevărat spectacol.„Patul de spital e altarul unde voi veți celebra actul medical” – le-a spus Ep. Virgil Bercea absolvenților Facultății de Medicină.
O vorbă din bătrâni spune că aceia care știu să se bucure, știu și să muncească. Așa pare că stau lucrurile în ceea ce-i privește pe absolvenții Facultății de Medicină și Farmacie a Universității din Oradea. Miercuri, 12 iulie 2023, ei și-au luat adio de la anii de studenție printr-un adevărat show, desfășurat la Oradea Arena.
Noua sală polivalentă a Oradiei a fost plină. Flori, ținute elegante, robe, toci și multă, multă emoție. Au fost aproape 600 de absolvenți și cel puțin de două ori pe atât de mulți: părinți, bunici, frați, prieteni, unii veniți din colțuri îndepărtate ale lumii… Viitorii medici au intrat în sală precum niște adevărate vedete, în aplauzele și uralele celor veniți să împărtășească cu ei bucuria acestui eveniment.
În fața numeroasei asistențe au stat: prof. univ. dr. Adrian Maghiar, decanul Facultății de Medicină și Farmacie, prodecanii: prof. univ. dr. habil. Anamaria Pallag, prof. univ. dr. Florian Bodog, conf. univ. dr. Gabriela Ciavoi și P.S. Virgil Bercea – episcopul greco-catolic al Oradiei.
Decanul facultății, prof. univ. dr. Adrian Maghiar le-a mulțumit studenților și, mai ales, părinților pentru eforturile depuse în toți anii de facultate. Decanul Medicinei orădene a amintit că profesorii și studenții au fost umăr la umăr în lupta împotriva pandemiei. „Ați văzut atunci că, în medicină, orice se poate întâmpla”, a spus prof. univ. dr. Adrian Maghiar. Vorbind despre viitorul medicinei, universitarul a adus în discuție prezența Inteligenței Artificiale în acest domeniu. „Nu veți putea trăi și nici munci fără ea, dar să nu uitați că pacientul are nevoie de prezența dumneavoastră. Medicamentele pot vindeca bolile, dar numai medicii vindecă pacienții”, a mai spus prof. univ. dr. Adrian Maghiar. „Nu va fi o zi din viața voastră de medici în care să nu puteți spune că nu ați făcut ceva”, a mai zis decanul Medicinei orădene, cerându-le viitorilor săi colegi să continue să învețe și să fie empatici cu pacienții.
P.S. Virgil Bercea a surprins publicul afirmând că a venit la ceremonia de absolvire în calitate de tată. Episcopul, care conform cutumelor bisericii nu se poate căsători, a dezvăluit imediat că i-a fost ca un tată unei tinere credincioase, rămasă orfană din copilărie. Firește, aceasta a ținut să-l aibă aproape pe P.S. Virgil, la fericitul moment al absolvirii studiilor universitare. „Fiecare dintre noi poate să aleagă biserica la care merge. Dar la medic, sigur, mergem cu toții”, a spus prelatul greco-catolic, amintindu-le tinerilor medici că „fiecare pacient e un suflet” și că „Patul de spital e altarul unde voi veți celebra actul medical”.
La rândul ei, prodecanul conf. univ. dr. Gabriela Ciavoi i-a felicitat pe proaspeții absolvenți, pentru că au reușit să „răzbată” prin anii de facultate marcați de pandemie. „Niciodată să nu vă opriți din învățat și niciodată să nu vă considerați învățați. Numai așa veți putea merge mereu înainte”, a conchis conf. univ. dr. Gabriela Ciavoi.
Prof. univ. dr. habil. Anamaria Pallag, i-a felicitat și ea pe absolvenți. „Este, pentru voi și pentru noi, o zi specială. Au trecut mai mulți ani de când ați intrat la facultate și vă rog să nu uitați de noi nici după absolvire”. Prodecanul Facultății de Medicină și Farmacie i-a invitat pe absolvenți să își continue studiile, să urmeze rezidențiatul, și să se alăture asociației de alumni ai facultății.
În calitate de senator, prof. univ. dr. Florian Bodog le-a transmis absolvenților cele mai bune urări din partea colegilor săi din Comisia pentru Sănătate Publică a Camerei superioare. „Sunt mândru de fiecare dintre voi. Vă aflați la finalul unui adevărat maraton educațional și vă doresc să fiți la fel de frumoși sufletește cum sunteți acum, să vă respectați pacientul și să vă respectați pe voi înșivă, să fim mândrii unii de ceilalți”, a mai îndemnat prof. univ. dr. Florian Bodog.
Simbolic, reprezentanții generației 2023 au predat cheia Facultății de Medicină și Farmacie colegilor lor mai tineri. Viitorii oameni în halate albe au cântat, în cor și acompaniați la chitară electrică de un coleg de-al lor, un imn al absolvenților mediciniști. Din desfășurătorul acestei ceremonii nu putea să lipsească nici jurământul lui Hipocrate. Rostind, tare și apăsat: „Jur!”, cele aproape 600 de voci ale absolvenților, au făcut aerul sălii să vibreze și să se încarce de și mai multă emoție.
Ceremonia de absolvire a Facultății de Medicină a Universității din Oradea devine, an după an, un eveniment pe care merită să-l vezi. Măcar pentru că astfel poți avea o idee despre ce înseamnă să îl și trăiești.