Comisia Federală pentru Comerţ a Statelor Unite a pornit o investigaţie care vizează ChatGPT, chatbot-ul dezvoltat de OpenAI şi cel care a dat startul avalanşei de investiţii şi produse de inteligenţa artificială pentru răspândirea de informații false.
Ancheta are în vedere două chestiuni.
Prima prin care se urmărește modul în care au fost afectaţi oamenii de informaţiile false furnizate de ChatGPT, un lucru de notorietate faptul că se preferă inventarea unor informaţii pentru a răspunde la o întrebare în loc de a recunoaște necunoștința.
A doua chestiune este legată de politica de gestionare a datelor şi intimitatea utilizatorilor. Aici se poate face legătura şi cu modul în care OpenAI şi alte companii îşi antrenează limbajele lingvistice, procesând fără discriminare toate textele disponibile în mod public online, chiar şi pe cele protejate de drepturile de autor, precum cărţi.
După ce doi scriitori au dat în judecată compania pentru că s-ar fi folosit de lucrările lor, un DJ american a dat OpenAI în judecată după ce ChatGPT a spus că ar fi deturnat fondurile unei organizaţii non-profit.