Localitatea care își trage numele de la cer, arborele înrudit cu mesteacănul, a fost două zile centrul culturii slovace. Peste 300 de dansatori și cantăreți slovaci din Cehia, Croația, Serbia, Slovacia, Ungaria și România au fost prezenți pe scena festivalului. “Mládežnícky Folklórny Čerpotok 2023” a avut loc în localitatea Valea Cerului, comuna Suplacu de Barcău, în perioada 16-17 iulie.
Considerat emblematic pentru activitatea Uniunii Democratice a Slovacilor și Cehilor din România, festivalul și-a propus și în acest an păstrarea și promovarea folclorului autentic slovac, revigorarea tradiției, a cântecului și dansului popular slovac, îmbinate într-un spectacol artistic de înalt nivel cultural.
În acest an, Festivalul Folcloric Internațional de Tineret Slovac din Valea Cerului a ajuns la a XVII-a ediție. Au trecut șaptesprezece ani de când acest festival a primit cu brațele deschise nu numai iubitorii de folclor, tradiții și obiceiuri slovace, ci și reprezentanți ai corpului diplomatic, reprezentanți ai Guvernului României, ai autorităților regionale, Matica slovenská, precum și cetățeni slovaci. <Anii aceștia ne-au învățat să fim loiali și dedicați tradițiilor frumoase ale strămoșilor noștri, culturii și artei populare. Folclorul ne unește într-o familie mare slovacă>, spune deputatul Adrian Merka, liderul UDCSR. Transmisiunea în direct a festivalului poate fi urmărită aici:
https://www.facebook.com/100070183403558/videos/1306394480308782/
Valea Cerului e inima slovacilor din România. <De aici începe sau aici se termină, cum doriți să o priviți, comunitatea slovacă, dacă o luăm peste dealuri. Sunteți în mijlocul comunității slovace care vă primește cu bucurie și pe dumneavoastră și pe slovacii din diasporă>, a precizat deputatul Adrian Merka adresându-se oficialităților locale și centrale prezente la eveniment. Subsecretarul de stat Traian Gabriel Ghilea , subprefectul Emilian Pavel, dar și ambasadorul Slovaciei la București au fost prezenți la eveniment.Pentru acest moment, comunitatea s-a pregătit cum se cuvine.
<Ceea ce ne bucură este faptul că membrii ansamblului Cerovina și Cerova , locuitori ai satului și nu numai ,s-au implicat in activitățile de curățenie și înfrumusețare a satului !
Cu mic cu mare au pus mână de la mână și au muncit cu drag pentru satul nostru !
Alături de noi s-a implicat și preotul Anton Mercsak în aceste activități !
Am fost sprijiniți la aceste activități și de conducerea Primăriei Suplacu de Barcău cât și conducerea ABA Crișuri Oradea >, a precizat parlamentarul.
Poate mai puțini știu că în Valea Cerului, se găseşte o statuie a Mântuitorului după modelul statuii din Brazilia, a celebrului monument Cristo Redentor, Cristos Mântuitorul, de pe muntele Corcovado, planificat să fie ridicat cu ocazia aniversării a 100 de ani de la declararea independenței Braziliei. Monumentul, reprezentativ pentru Art Deco, are o înălțime de 30 metri, lățimea la nivelul brațelor 28 metri și o greutate de 635 tone. În soclu se află o capelă unde pot intra 150 de persoane.În Valea cerului, cel care a realizat statuia e un dascăl, care a decis că aceasta să aibă dimensiunile de mărimea natural a unui om. Așa că, a zis: <bace Ștefan întinde mâinile, i-a măsurat întinderea de m\ini, înălțimea, s-a gândit imediat la soclu și pe soclu, bustul Dascălul a a adus oun model al statuii din Cehia ]n 1938 și e singura de acest fel din România. Cei care au venit aici au crezut în Dumnezeu, au fost buni creștini>, spunea Francisc Merka.