La început, acest pelerinaj era axat doar pe partea spirituală a traseului. Acesta fiind de fapt, o călătorie inițiatică prin intermediul căreia oamenii se pregăteau sufletește, înainte de a ajunge la catedrala Santiago de Compostela. Astăzi, pelerinajul are un dublu scop, pe de o parte cel religios, iar pe de altă parte a devenit și o motivație culturală, ce reprezintă un test al rezistenței fizice, dar și o experiență de viață inedită.O călătorie transformațională caută și orădeanul Vlad Mocanu.
Antreprenor, dezvoltator de concepte și spirit liber, coordonatorul volumului Eșecuri de Succes, Vlad Mocanu a anunțat că în această dimineață la 2,30 a pornit spre El Camino. <Am decis să nu mai dorm, probabil datorită entuziasmului.
Dupa experiența binecuvântată pe care am avut-o pe Sfântul Munte, sunt recunoscător să pornesc spre o nouă aventura: El Camino! Anul acesta am căutat introspectia în toate colțurile posibile. E un proces interesant, dar extrem de provocator, iar “cine sunt” m-a tinut treaz multe nopți… În orice caz, sunt convins că va fi o călătorie transformațională, pe care abia aștept s-o trăiesc!:, a spus Vlad Mocanu, înainte de a pleca pe El Camino.
Camino de Santiago sau Calea Sfântului Iacob este numele unuia dintre cele mai cunoscute trasee de pelerinaj prin Spania, toate având ca punct de sosire orașul Santiago de Compostela, unde se află rămășițele Sfântului Iacob. Anual, ajung pe jos la Santiago de Compostela peste 150.000 de pelerini şi aproape 3 milioane de turişti de pe toate continentele.