Pe 17 iulie 1998 a fost adoptat Statutul de la Roma, un tratat internațional care a fondat Curtea Penală Internațională, stabilind jurisdicția Curții asupra celor mai grave crime internaționale, această zi devenind astfel Ziua Mondială a Justiției Penale Internaționale.
Prin marcarea acestei zile se urmăreşte confirmarea angajamentului comunităţii internaţionale pentru justiţia penală internaţională ca instrument comun pentru combaterea crimelor cele mai grave care ameninţă securitatea internaţională: genocidul, crimele de război, crimele împotriva umanităţii şi crima de agresiune.
CPI este prima instanţă penală internaţională permanentă.
123 de state sunt semnatare ale Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaționale.- conform-ul www.icc-cpi.int.
Statutul de la Roma al Curţii Penale Internaţionale a fost semnat de Guvernul României la 7 iulie 1999. A fost ratificat prin Legea nr. 111 din 28 martie 2002, România numarându-se printre primele 60 de state care au făcut acest demers, participând la intrarea în vigoare a documentului. În 2013, România a deţinut poziţia de co-facilitator al Planului de acţiune pentru universalitatea şi punerea în aplicare completă a Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale. România a organizat, la Bucureşti, la Haga şi la New York, evenimente pentru promovarea Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale şi a activităţii acestei instanţe penale internaționale.