Euro a marcat săptămâna trecută cea mai lungă perioadă de apreciere față de dolar din ultimii nouă ani. Banca Centrală Europeană ajută aprecierea monedei europene, dar curând aceasta ar putea rămâne fără energie, informează zf.ro.
Dacă este prea puternic, euro riscă să acţioneze ca o frână pentru exportatorii europeni în plină criză.
Acest urcuș poate avea un efect important negativ. O monedă în apreciere face exporturile statelor care o folosesc mai scumpe şi deci mai puţin atractive pe piaţa internaţională. Astfel de situații nu sunt benefice pentru revenirea economiilor din recesiune.
„Aprecierea euro indusă de BCE rămâne fără benzină“, spune Petr Krpata, analist la ING. De acum încolo, orice urcuş semnificativ ar trebui să aibă drept cauză mai degrabă slăbiciunile dolarului decât impactul adiţional al eforturilor BCE.
Un analist de la Mizuho Bank crede că „euro va continua să urce şi se va îndrepta spre 1.20 de dolari pe unitate“ şi că BCE a sprijinit „dramatic“ moneda reducând riscurile.
Euro şi-a luat energie şi din încrederea indusă de pachetul de stimulare economică de 130 de miliarde de euro anunţat săptămâna trecută de Germania şi de la date mai bune decât s-a anticipat din economia germană.