Act normativ incident – Codul de Procedură Penală (art. 154 şi art. 168, alin.2)
Extras din MINUTA întâlnirii reprezentanţilor Înaltei Curți de Casație și Justiție cu preşedinţii secţiilor penale ale curţilor de apel
Într-o opinie, s-a arătat că atunci când persoana îşi dă acordul pentru efectuarea percheziţiei (domiciliare sau informatice) aceasta va fi efectuată fără a mai fi necesară vreo autorizaţie din partea judecătorului, cu argumentarea că o persoană poate renunţa la garanţiile oferite de lege în materia protecţiei dreptului la viaţă privată şi domiciliu.
Într-o altă opinie, s-a arătat că autorizarea din partea judecătorului este obligatorie şi în situaţia în care persoana în cauză consimte la efectuarea percheziţiei (domiciliare sau informatice).
Participanţii la întâlnire au fost de acord cu cea de a doua opinie, deoarece textele legale incidente (art. 154 şi art. 168 alin. 2 Cod de procedură penală) instituie reguli imperative şi nu sunt prevăzute excepţii de la acestea.
În ceea ce priveşte intenţia persoanei de a renunţa la garanţiile oferite de lege în materia protecţiei sale private, acesta se poate valorifica prin intermediul instituţiei predării obiectelor, înscrisurilor şi a datelor informatice.