Tribunalul Sălaj a anulat la finele anului trecut contractul de vânzare-cumpărare a Castelului Wesselényi din Jibou, prin hotărârea în primă instanţă.Acum disputa dintre forul județean din Sălaj și fostul proprietar al celui mai mare castel din Transilvania va fi tranșată de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).Castelul construit în stil baroc şi clasicist, cu o suprafaţă utilă de 2200 de metri pătraţi, are două etaje şi a fost ridicat în perioada 1779-1796. Din grădina de zece hectare a castelului, moştenitorului i s-au restituit 1,3 hectare, restul suprafeţei fiind ocupată de o grădină botanică.
Castelul a fost scos la vânzare de moştenitorul său, Andrei Janicicău, timp de zece ani, în final, în aprilie 2021, acesta l-a vândut firmei Micro Vision SRL din Cluj-Napoca, iar firma a revândut imediat imobilul, astfel încât castelul a devenit proprietatea societăţii Manevi ZRT din Ungaria, o companie din portofoliul Fundaţiei pentru Conservarea Patrimoniului Construit din Europa Centrală.
Vânzarea a fost contestată de Consiliul Judeţean Sălaj, care a considerat că prin acest act a fost privat de dreptul său de preempţiune la cumpărare, garantat prin lege şi a notificat vânzătorul. Moştenitorul, pe de altă parte, a considerat că CJ Sălaj a depăşit termenul de exercitare a dreptului său de preempţiune.
Inițial s-a crezut că povestea privind cumpărarea Castelului Wesselenyi din Jibou de către statul ungar printr-o serie de vânzări succesive se va termina în favoarea administrației județene, potrivit Magazin Sălăjean.
Oficialii Consiliului Județean Sălaj spun că instanța sălăjeană a anulat doar o parte din contractele de vânzare-cumpărare încheiate, iar aceasta a determinat CJ să conteste soluția prin apel. La Curtea de Apel Cluj procesul s-a plimbat între secții, iar în cele din urmă a fost anunțat un conflict de competență. Procesul a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Imobilul, considerat drept cel mai mare castel baroc din Transilvania, a fost scos la vânzare de către moştenitorul său, Andrei Ianicicău, timp de un deceniu. În 2021, Ianicicău a vândut castelul către Micro Vision, iar firma clujeană l-a revândut imediat către Manevi ZRT (Ungaria), companie din portofoliul Fundaţiei pentru Conservarea Patrimoniului Construit din Europa Centrală.
Vânzarea a fost contestată de CJ Sălaj, instituția apreciind că vânzarea a fost una ilegală. „Noi, CJ Sălaj, am respectat toate normele legale şi tot calendarul astfel încât să ne exprimăm legal şi în timp dreptul de preempţiune asupra negocierilor care urmau să se desfăşoare cu proprietarul castelului.
Din punctul nostru de vedere, totul a fost respectat. Cine nu a respectat procedurile legale este fostul proprietar, care a înstrăinat bunul argumentând că noi nu ne-am fi exprimat din timp dreptul de preemţiune. Urmăm procedurile legale şi vom ataca în instanţă contractul de vânzare-cumpărare, aşa cum prevede legea”, declara președintele CJ Sălaj, Dinu Iancu Sălăjanu.