În perioada 15-16 iulie s-a desfășurat la Remeți, o nouă acțiune a Caravanei cu Medici filiala Bihor. Timp de un week-end școala din sat a fost transformată în cabinete medicale, în cadrul cărora au fost consultați 154 de pacienți.
Au fost prezente următoarele specialități: medicină de urgență, medicină internă, cardiologie, dermatologie, ginecologie, urologie, neurologie, ORL, oftalmologie, stomatologie, pediatrie, radiologie și imagistică. S-au efectuat ecografii abdominale, ecografii cardiace, ecografii doppler, ecografii părți moi și s-au efectuat 103 analize în prealiabil.
Cele mai frecvente patologii descoperite au fost: dislipidemii, steatoză hepatică, diabet zaharat, infecții urinare, hipertensiune arterială, spondiloză, adenom de proastă, ulcere varicoase, rinita alergică, hipoacuzii. La copii cele mai frecvente patologii au fost infecțiile respiratorii de tipul: faringită, amigdalită, laringită.
Caravana cu Medici este un proiect național, prin care specialiști din domeniu medical (medici specialiști, rezidenți, studenți, asistenți medicali și sanitari), acordă îngrijiri medicale de bază, efectuând analize medicale și consultații gratuite, pe bază de voluntariat, în mediul rural.
Oamenii din localitățile defavorizate au cel mai mult de suferit când vine vorba de îngrijiri medicale, așadar poţi solicita şi tu o Caravană în localitatea ta completând următorul formular: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSel3npH9EtsALq9cJIm3_zLS886aMTSwYv5P4t3WuSL1O333g/viewform
,,Zona rurală abundă în persoane care au avut ultima vizită medicală cu foarte mulți ani în urmă, care nu au conștientizat la timp necesitatea unui consult medical de specialitate și care, oricum, nu ar fi avut resursele necesare pentru a ajunge vreodată la un medic specialist.
Noțiunea de prevenție nu este nici măcar cunoscută în mediul rural, mulți pacienți ajungând să primească un tratament medical sau sa fie supuși unorintervenții medicale mult prea târziu.
Pentru că suntem conștienți de neajunsurile pe care le întâmpină populația din mediul rural, de prăpastia dintre medicina la care au acces persoanele din mediul rural și medicina practicată în centrele universitare și clinicile mari, precum și de modul inechitabil în care sunt repartizate cheltuielile de sistemul de sănătate majoritatea fiind alocate către mediul spitalicesc, care se află în zona urbană, am ales să echilibrăm balanța în favoarea pacienților uitat și marginalizat de sistemul de sănătate.
După perioada vacanţei de vară, cu ajutorul Consiliului Judeţean Bihor vor fi demarate ample acţiuni gratuite de educaţiemedicală in instituţiile de învăţământ din întreg judeţul.” -transmite Caravana cu Medici.