Avocatul Claudiu Popovici vine să elucideze unele aspecte legate de daunele suferite de bihoreni de pe urma furtunii devastatoare care a lovit Oradea și județul. În contextul evenimentelor meteorologice recente, întrebarea frecventă este ”cine suportă daunele suferite”? Iată ce spune avocatul:
Fie că vorbim de daune produse autoturismelor sau altor bunuri prin căderi de arbori, țigle sau alte obiecte, principiul este același, răspunderea fiind prevăzută în cuprinsul art.1376 alin. 1 Cod Civil care prevede că ” Oricine este obligat să repare, independent de orice culpă, prejudiciul cauzat de lucrul aflat sub paza sa”.
Conform art. 1377 Cod Civil, are paza bunului proprietarul ori cel care, în temeiul unei dispoziţii legale sau al unui contract ori chiar numai în fapt, exercită în mod independent controlul şi supravegherea asupra lucrului şi se serveşte de acesta în interes propriu exercitarea controlului și supravegherea bunului respectiv.
Astfel, dacă un bun a fost deteriorat prin căderea unor elemente de acoperiș, proprietarul imobilului este cel care va trebui să acopere daunele.
De asemenea, dacă prejudiciile au fost cauzate de căderi de arbori este necesar a fi stabilit cine este proprietarul terenului și cine are în grijă acel copac.
Însă, pentru a putea fi atrasă răspunderea, este important să existe probe din care să reiasă legătura de cauzalitate, respectiv faptul că daunele au fost produse de către acele bucăți de acoperiș sau copaci, actele încheiate de constatare încheiate de autorități pot reprezenta probe în acest sens.
Exista posibilitatea de a fi invocatã aplicarea fortei majore sau a cazului fortuit, dar aplicabilitatea acestora va fi analizatã de la caz la caz, instanta de judecata urmând a stabili acest lucru. De exemplu, în cazul unui arbore bãtrân, netoaletat, nu ar putea fi aplicabilã forta majora.
În cazul autovehiculelor ce dețin polițe CASCO, în funcție de clauzele contractuale, daunele produse pot fi acoperite de asigurare, urmând ca asigurătorul să se îndrepte ulterior împotriva celui vinovat de producere prejudiciului. Aceeași procedură poate fi urmată dacă există o asigurare facultativă a bunurilor.
În situația în care nu există polițe de asigurare și nici intenția proprietarului de a acoperi daunele, cei prejudiciați se pot adresa instanțelor de judecată pentru realizarea drepturilor lor.
Informațiile prezentate nu reprezintă consultanță juridică și nu angajează răspunderea autorului, fiecare situație fiind necesar a fi analizată în funcție de circumstanțele specifice.