50.000 de euro este valoarea despăgubirilor pe care un fost angajat al unei firme din Franţa le va primi de la companie, cu titlul de despăgubiri pentru că i s-a dat prea puţin de lucru sau a avut de îndeplinit sarcini sub calificarea sa. Prin sentinţa dată, Curtea de Apel din Paris a recunoscut, în premieră fenomenul de bore-out drept o formă de hărţuire morală, scrie Le Figaro, citat de hotnews.ro.
În 2014, un fost colaborator al companie franceze Interparfums, specializată în distribuția de parfumuri cu licență, a suferit o criză de epilepsie şi a intrat într-un concediu medical de şase luni, după care a fost concediat. Bărbatul a susţinut că la originea problemelor sale de sănătate s-a aflat faptul că i se încredințau din ce în ce mai puține sarcini sau sarcini sub calificarea sa.
„Am avut mult mai puține sarcini de îndeplinit deoarece asistentele din direcția care îmi încredința misiuni au început să le facă ele însele. Fiecare încerca să justifice importanța postului său”, spunea, în 2018, Frédéric Desnard. Acesta ajunsese să lucreze efectiv între 20 și 40 de minute pe zi.
Bore-out este opusul fenomenului burn-out și definește o formă intensă de oboseală provocată de absența sarcinilor de serviciu, care poate ajunge până la depresie.
„Simțeam un sentiment de vinovăție și de rușine că primeam salariul pentru nimic. Aveam impresia că sunt invizibil pentru companie”, declarat fostul angajat.
În 2018, tribunalul specializat în dreptul Muncii din Paris a considerat că este posibil să se „prezume existența unei hărțuiri morale” care a antrenat alterarea „sănătății sale fizice și mentale”. Săptămâna trecută, Curtea de apel din Paris i-a acordat bărbatului despăgubiri de peste 50.000 de euro.
Fostul angajat este în șomaj de atunci și îşi caută încă un loc de muncă.