3.000 de vizitatori, în mai puțin de două săptămâni! „Instalația” artistului orădean Pavel Corpodean a stabilit deja un record, pentru o expoziție la Oradea și, mai ales, pentru o creație artistică atât de modernă. „Desigur, oamenii intră și sunt cât se poate de surprinși să se vadă pe ei înșiși în lucrarea lui Velázquez”, explică autorul. „Beyond the Canvas” poate fi văzută la Muzeul Cetății din Oradea, fiind lucrarea pe care artistul Pavel Corpodean a propus-o pentru absolvirea cursurilor de Masterat – Arte plastice și Multimedia, ale Facultății de Arte. Instalația artistului orădean ocupă o întreagă sală de expoziție și propune vizitatorului mai multe tehnici artistice specifice mediilor de comunicare contemporane, elemente de: fotografie, lightbox-uri, stickere, ecrane 3 D.
Prin noile tehnologii, orădeanul a dat o nouă viață și noi sensuri lucrării marele pictor spaniol Diego Velázquez, „Las Meninas”, la rândul ei o pictură considerată revoluționară chiar și acum aproape 400 de ani. Alături, prințesa Spaniei își scutură îndărătnic buclele blonde. Tabloul maestrului epocii barocului a prins viață în lucrarea artistului Pavel Corpodean, „Beyond the Canvas”. Și asta nu e tot, prin intermediul tehnologiei chiar și privitorul devine un personaj la curtea regelui Filip al IV-lea al Spaniei.
Pavel Corpodean spune că lucrarea lui este și un experiment social cu mai multe dimensiuni. Afișată la intrarea unui complex comercial, pictura lui Velázquez n-a stârnit deloc interesul trecătorilor. În schimb, atunci când se văd proiectați în tablou, vizitatorii expoziției fac ochii mari. „Unii își fac selfie-uri. Alții fac un pas înapoi. Oamenii reacționează foarte diferit”, spune artistul. Pavel Corpodean crede că tocmai elementele de interactivitate ale lucrării sale au făcut-o atât de atractivă pentru public. „Peste 3.000 de vizitatori, în mai puțin de două săptămâni”, spune autorul, arătând spre un anunț care atrage atenția că aceia care trec pragul expoziției sunt filmați. Are, deci, dovada! „Sunt, pe de o parte, turiștii, vizitatori ai Cetății, dar sunt și studenți, artiști, iubitori ai artei, curioși …