Modificarea înscrierilor de carte funciară potrivit art. 914 Cod Civil proprietarul imobilului înscris în cartea funciară va putea cere oricând modificarea mențiunilor din cartea funciară privitoare la descrierea, destinaţia sau suprafaţa acestuia, în condiţiile legii, conform opiniei Institutului Național al Magistraturii în materie civilă-drepturi reale.
Conform opiniei INM Art. 214 ORDIN nr. 600 din 8 februarie 2023 pentru aprobarea Regulamentului de recepție și înscriere în evidențele de cadastru și carte funciară publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 125 din 14 februarie 2023; prevede că „(1) Prin modificarea de carte funciară se înţelege orice schimbare privitoare la aspecte tehnice ale imobilului, schimbare care nu afectează esenţa dreptului înscris asupra acelui imobil. (2) Modificarea de carte funciară se poate face doar la cererea titularului dreptului de proprietate, în baza actelor doveditoare. Modificarea suprafeţei înscrise în cartea funciară nu este considerată o rectificare de carte funciară.”
Rezultă, așadar, din conținutul acestor dispoziții legale că acțiunea în modificare de carte funciară este profund diferită de acțiunea în rectificare de carte funciară. Astfel, acțiunea în modificare nu vizează fondul dreptului de proprietate precum acțiunea în rectificare, ci aspectele tehnice ale imobilului (e.g., o diferență de suprafață între cea înscrisă și cea reală). Pe cale de consecință, admisibilitatea unei atare cereri nu reclamă (precum acțiunea în rectificare) formularea pe cale principală a unei acțiuni pe fond care să producă consecințe în mod nemijlocit asupra dreptului tabular (e.g., o acțiune în anulare, rezoluţiune, reducţiune sau orice altă acţiune întemeiată pe o cauză de ineficacitate a actului juridic), fiind suficientă pentru admiterea ei dovada (pe baza expertizei topografice efectuate în cauză) existenței unei neconcordanțe între datele tehnice înscrise în cartea funciară și situația reală a imobilului.