Asociația Forumul Judecătorilor din România atrage atenția printr-un apel la Comisia Europeană cu privire la intenția Guvernului României de a adopta o ordonanță de urgență prin care să anuleze peste 1500 de posturi vacante de magistrați, argumentând că încalcă atât obligațiile asumate de România prin PNRR privind statul de drept și că afectează buna funcționare și independența sistemului judiciar.
Magistrații atrag atenția că în proiectul de ordonanță numărul de posturi vacante neocupate, fără personal încadrat, din statele de funcții aprobate potrivit legii la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență se anulează în toate autoritățile publice de interes central și local, fără a distinge autoritățile judiciare și fără a stabili excepții.
Se invocă Strategia de dezvoltare a sistemului judiciar 2022 – 2025 care are la bază prevederi ale Comisiei de la Veneția, Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni și ale PNRR, care prevede printre altele și dezvoltarea politicii de resurse umane la nivelul sistemului judiciar.
Judecătorii cer ocuparea posturilor vacante de judecători și procurori din sistemul judiciar, suplimentarea posturilor de personal auxiliar (grefieri și specialiști IT), la instanțe și parchete, precum și echilibrarea schemelor de personal deoarece tăierea posturilor vacante ar conduce practic la blocarea activității instanțelor și a parchetelor care în prezent funcționează la limita de avarie, având deja un deficit imens de personal, multe din acestea cu mai puțin de 50% din personalul din scheme, ceea ce s-ar răsfrânge, în final, asupra operativității și calității actului de justiție. –conform comunicatului de presă.
În urma unul val uriaș de pensionări ale magistraților în ultimul an, situația resurselor umane din sistemul de justiție s-a înrăutățit în general și a devenit critică în unele instanțe și parchete inclusiv la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
“Adresăm un apel Comisiei Europene în sensul îndeplinirii rolului de garant al aplicării tratatelor. Statul de drept este una dintre valorile fundamentale ale Uniunii, consacrate în articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană, condiție prealabilă pentru protejarea tuturor celorlalte valori fundamentale ale Uniunii, inclusiv a drepturilor fundamentale și a democrației. Respectarea statului de drept este esențială pentru însăși funcționarea Uniunii Europene. Esența statului de drept este protecția jurisdicțională efectivă, care necesită sisteme naționale de justiție independente, eficiente și de calitate.” — se mai arată în comunicat.