”Fără OUG anti-ONG” este petiția online demarată de Asociația Dăruiește Viață alături de sute de organizaţii ce atrag atenţia că OUG referitoare la reducerea cheltuielilor, pe care o pregătește Guvernul, anulează mecanismele actuale de sponsorizare şi ar distruge un sistem care a funcţionat bine timp de douăzeci de ani.
Organizația atrage atenţia că, dacă ordonanţa va fi adoptată în forma propusă ONG-urile vor pierde sume importante de bani.
”Tot nu îmi vine să cred că politicienii nu fac acest exerciţiu democratic al dialogului cu noi, ONG urile, atât de afectate de modificările pe care ei le propun prin ordonanţă. Ordonanţa şterge din lege dreptul companiilor de a susţine din impozitul pe profit proiectele ONG urilor”, a scris Carnem Uscatu reprezentat al asociației pe Facebook.
Aceasta mai atrage atenţia să Asociaţia Dăruieşte Viata este în situaţia ca peste noapte să piardă 50% din fondurile pe care le strânge anual.
”Guvernul lucrează la o ordonanţă de urgenţă prin care să restricţioneze accesul acestor ONG-uri la fondurile provenite din sponsorizările corporate. Adică un procent mare din veniturile cu care aceste ONG-uri fac lucrurile să se întâmple în România. Vino cu noi şi semnează petiţia ca să spunem ferm guvernului să nu-şi bată joc de munca noastră şi de sutele de mii de oameni a căror viaţă ar fi mult mai grea fără ONG uri” — conform petiției.
”Semnează şi tu această petiţie şi fii alături de noi pentru a-i convinge pe decidenţii politici că ţara asta nu se conduce PE genunchi şi nu se lasă aplecată ÎN genunchi. Pentru că ştii despre ce vorbim. Ştii cum e să-ţi fie teamă să ajungi la spital, să-ţi fie groază să te îmbolnăveşti, să refuzi pur şi simplu să te mai uiţi la ştiri, de frica a ce-ai putea să vezi. Ştii cum e să-ţi fie teamă de viitor, teamă pentru copiii tăi care nu au un sistem educaţional performant sau pentru părinţi, de care nu ştii cine va avea grijă. Ştii că, în ţara noastră, dacă se mişcă ceva, e datorită ONG-urilor şi mediului privat” se mai preciziează.
În prezent, organizațiile neguvernamentale reprezintă aproximativ 45% dintre furnizorii acreditați de servicii sociale. Vorbim de beneficiari (copii, adulți, vârstnici) pentru care intervenția sectorului este singura formă de sprijin pe care o primesc, iar statul nu are capacitatea și resursa umană să suplinească eforturile sectorului ONG.
Totodată pe lângă petiția lansată se mai alătură și o scrisoare adresată Premierului semnată de peste o mie de organizații nonguvernamentale.
În forma actuală a Codului Fiscal, Statul direcționează către ONG-uri o medie anuală de 0,15% din PIB. În 2020, acest procent reprezenta 1,8 miliarde de lei.
Aceste măsuri vor avea efecte grave asupra beneficiarilor tuturor organizațiilor neguvernamentale din România. Pacienți care nu vor mai avea acces la aceleași servicii decente de sănătate, copii pentru care șansa la educație va deveni un vis îndepărtat, păduri care vor fi din ce în ce mai amenințate și lipsite de protecție, bătrâni care nu vor mai avea parte de o bătrânețe demnă.
Efectele acestor măsuri, în cazul în care s-ar adopta așa cum preconizează proiectul de OUG, vor avea drept consecință:
-eliminarea posibilității antreprenorilor locali de a contribui la ameliorarea situației comunităților în care funcționează;
-descurajarea sectorului de afaceri de a mai participa în acțiuni de construcție comunitară;
-restrângerea substanțială a programelor de intervenție ale organizațiilor din domeniile socio-medical și educație care, în acest moment, sunt complementare sau chiar suplinesc serviciul public (de exemplu, excluderea bolnavilor de cancer și boli incurabile de la servicii de îngrijire paliativă, întreruperea proiectelor de modernizare și construire din sistemul de sănătate, reducerea programelor care adresează abandonul școlar, prevenirea segregării în școală, diminuarea acoperirii serviciilor de sprijin și asistență pentru copii, vârstnici, persoane cu dizabilități etc).
“Privim către un scenariu dureros și brutal, care va afecta și dezvoltarea sectorului nonguvernamental, într-o perioadă atât de vulnerabilă pentru întreaga societate. Reducerea acestor sponsorizări va însemna, la finalul zilei, mai puțini copii protejați, maternități și spitale care nu-și vor mai primi aparatura vitală, mai multe persoane sărace și vulnerabile fără nicio plasă de siguranță și mai puține șanse egale. Sponsorizările ne ajută să intervenim atunci când e nevoie, unde e nevoie și ne ajută să aducem o schimbare care să reziste în timp”, spune Dana Pîrțoc, directoarea-executivă a Asociației pentru Relații Comunitare.
“Nu este niciun motiv pentru care Codul Fiscal ar trebui modificat în privința dispozițiilor privind sponsorizarea, deoarece ele aduc multe beneficii prețioase în forma în care sunt acum. Legea actuală produce efecte la care Statul, de unul singur, n-ar putea ajunge la fel de repede, la fel de eficient, la fel de bine”, adaugă semnatarii scrisorii.
Scrisoarea poate fi semnată aici: https://docs.google.com/document/d/1LjDHjXjBWaIXlxkFnB7k4bl3dbWODHWY/