Afirmația îi aparține lui Dan Halchin, Director General la Administratia Nationala a Penitenciarelor, iar acesta și explică mecanismul care face ca afirmația să fie adevărată după ce anul trecut a încurajat și aplicat un alt fel de gândire pentru munca și condițiile de cazare ale deținuților din regimul deschis.Potrivit directorului general al sistemului penitenciar, 5.000 de persoane care execută pedepse mai ușoare sunt apte de muncă și doresc să lucreze. Au regim de detenție deschis și pot câștiga, în schimb și zile de libertate. Angajatorii pot deconta de la stat o parte din salariul unui deținut. <Într-un an, la penitenciarele Ploiești, Timișoara și Bistrița câteva firme private au înțeles că pot face un business rentabil.
Astfel au fost angajați aprox 200 de deținuți pe salariul minim (și fără contribuțiile aferente la bugetul de stat) asigurându-le CAZAREA în afara penitenciarului, sigur tot cu paza ANP.
Evident, sunt unele cheltuieli pentru amenajarea spațiilor de cazare. Dar dacă la Timișoara spre exemplu, firma consideră rentabil asigurarea unor condiții foarte bune pt. 92 de deținuți (cazare, împrejmuire, teren de sport etc) fără ca toate acestea să fie absolut necesare și totuși să-i fie rentabilă afacerea, înseamnă că poate fi și pentru alții>, spune Dan Halchin. Acesta spune c[ acest cazuri de succes au fost mediatizate și în presă, și că se pot stabili contacte cu reprezentanții firmelor, astfel încât cei interesați să-și poată face o idee despre disciplină, eficiență și seriozitate. <Rog agenții economici interesați să-mi scrie personal aici sau pe office@anp.gov.ro .În jumătate din județele țării putem analiza astfel de cereri. Ideal pentru noi este ca discuția să vizeze minim 50 de deținuți, din considerente de personal necesar a fi angrenat în supravegherea persoanelor private de libertate>, spune Directorul General la Administratia Nationala a Penitenciarelor,