<Aceste luni m-au ținut ”pe vârfuri” fiind pline de antrenamente și meciuri având o echipă tânără, formată din personalități și caractere diferite care categoric au ajutat la dezvoltarea mea ca antrenor. A fost o perioadă în care am colaborat foarte bine cu un grup de oameni foarte pasionați și dedicați proiectului, în care am întâlnit fani loiali flămânzi de fotbal și de rezultate.
Desigur, a fost și o perioadă plină de situații externe neprevăzute parcă scoase din scenarii de film, oameni cu interese diversificate și vociferări parcă desprinse din ”Mitul Peșterii”.
Dar acestea nu au mai contat atunci când am privit în spate mândru de reușitele întregii echipe – 9 victorii și 1 egal din cele 10 meciuri, 49 goluri marcate și 13 primite, așadar primul loc în Play Out deși la începutul competiției am pornit în spatele liderului de atunci>, spunea Dragoș Căvășdan la plecarea de la CAO.
Orădeanul Dragoș Căvășdan (27 de ani)e stabilit în Anglia din timpul studiilor. Aici a urmat mai multe cursuri profesionale, ajungând să lucreze și la Academia de fotbal al lui Southampton. A ajuns analist, antrenor și scouter pentru academia de fotbal a englezilor, una dintre cele mai renumite din Regat.
În urmă cu 6 luni, tânărul antrenor a venit în România și a preluat o echipă din liga a IV-a, CAO Oradea. „Asta a fost scurta mea aventură aici. Acum m-am întors în Anglia și îmi continui studiile”.
La 27 de ani a fost cel mai tânăr antrenor principal din România de la o echipă de seniori. Deși înarmat cu răbdare, tânărul nu mai ia în calcul să întoarcă, scrie g4 media.ro.
„Au fost anumite întâmplări de domeniul SF-ului. Le luăm pe rând. Eu am preluat echipa de la fostul staff, echipa fiind atunci în play-out. Apoi clubul a primit înștiițare că vom evolua în play-off, unde aveam de gând să ne luptăm la promovare, fiindcă erau echipe calificate în play-off care nu îndeplineau anumite criterii, nu depuseseră actele. A trecut perioada de pregătire, am jucat mai multe meciuri amicale, am fost prin Ungaria, ne-am pregătit foarte bine. Apoi începea campionatul sâmbăta. Vineri, cu o zi înainte, a venit președintele și ne-a zis că nu mai jucăm în play-off, ci în play-out. De e o zi pe alta. Eu voiam să duc echipa în liga a III-a și cred că aș fi reușit”, explică Dragoș.
Antrenorul și-a văzut de treabă și cu o echipă formată preponderent din jucători tineri, de 18,19 sau 21 de ani, a început să câștige fiecare joc în play-out. Totuși, n-a fost suficient. pentru că în tribune sunt foarte mulți antrenori „mai pricepuți”.
„Lumea mi-a zis să am grijă, să îmi văd de treaba mea, dar e teribil ce se întâmplă. Părinții fac cel mai mult rău la echipele de fotbal unde au copii. Noi nu ne știm aprecia, toți spun că-l au pe Messi, pe Ronaldo și trebuie să joace, asta e mentalitatea lor. Toți părinții aveau probleme că nu le joacă copilul. Apoi unii credeau că li se cuvenea asta, fiindcă aveau un anumit statut, erau ceva mai înstăriți și forțau nota. Păi câte indicații am primit din tribune, vai de capul meu. Făceau tactica, țipau, cereau schimbările. Am avut un derby cu Bihorul. Ne-a condus cu 1-0, la prin minutul 50 țipau din tribune, râdeau că-s tânăr, că acum am venit să-mi dau examenele. Am câștigat cu 3-1 derby-ul. Am stat zece meciuri, am câștigat 9 și am făcut o remiză. Am terminat pe locul 1 în play-out, cu 43 de goluri înscrise. Mai sus nu puteam fi, fiindcă nu am putut juca în play-off. Eu venisem acasă, la Oradea, cu gânduri mari. Credeam că pot crește echipa, că pot s-o duc la un alt nivel”.
Dragoș s-a înscris la licența UEFA B, în Marea Britanie, unde a revenit după scurta aventură din România.
„Până la urmă a fost și asta o experiență. Am văzut ce probleme reale sunt. Dacă ne raportăm la jucătorii tineri, aici sunt cele mai mari probleme. De la juniori se lucrează greșit, nu se face diferențiere de vârstă, de categorie. Și sunt aceiași oameni care se învârt în sistem. Am văzut antrenori de juniori care înjurau copiii ca ultimii oameni, țipau la ei, iar după meci se apucau să bea bere cu jucătorii. Ce-i asta? Se fac aceleași lucruri, iar fotbaliștii cresc, ajung la vârsta majoratului, își termină junioratele și au mari carențe. Eu vorbisem să aduc la Oradea și staff din Anglia, am vrut să aduc și jucători, aduceam și sponsori. Toți mi-au zis să mai aștept, să vedem ce e din vară, ce fac. Și aveau dreptate, că doar am plecat după șase luni. Sunt un visător și eu, probabil din cauza vârstei. M-am întors în Anglia, sunt liniștit, îmi continui studiile și asta e. În România sigur nu mă mai întorc pentru mulți ani de acum înainte. Am venit, am văzut, a fost suficient”, a adăuga Dragoș pentru g4media.ro.
Dragoș este din Oradea, iar după terminarea liceuluis s-a înscris la Solent University, în Southampton, la facultatea de sport și științe sociale, studiu fotbal. A fost admis în 2014. Ulterior a ajuns să antreneze o grupă de copii la City Youth Center, un club mic, de cartier, unde veneau copii ai imigranților. Aici a fost, de exemplu și starul Jamal Musiala, care joacă la Bayern Munchen. De aici, Dragoș a ajuns la centrul de copii și juniori de la Bournemouth, iar apoi a ajuns colaboratorul lui Southampton, la un departament de dezvoltare al fotbalului.