Anul acesta, secția de muzică a Universității Emanuel din Oradea a desfășurat proiectul Cântăm și ne mișcăm pentru sănătate, câștigat prin Fundația pentru Comunitate Cluj-Napoca prin Programul MOL pentru sănătatea copilului. Coordonatorii acestui proiect au fost Conf.univ.dr. Lois Văduva și Lector univ.dr. Viorica Cun.
În perioada de desfășurare a proiectului au avut loc 126 de sesiuni de terapie prin muzică și mișcare, din care 44 sesiuni au avut loc cu grupuri de preșcolari, 81 au fost sesiuni individuale cu copii diagnosticați cu boli progresive cronice și autism. De asemenea, a avut loc o sesiune de muzicoterapie comunitară cu tineri cu dizabilități prin evenimentul Zone Club.
În ceea ce privește terapia cu copii preșcolari, unii având tulburări de atenție și hiperactivitate, alții fiind copii cu nevoie speciale, comparând fișa de evaluare inițială cu cea finală, putem concluziona că majoritatea copiilor și-au îmbunătățit considerabil atât abilitățile fizice, cât și abilitățile la nivelpsiho-emoțional. Astfel, au dobândit o coordonare motrică mai bună, abilități de echilibru și îndemânare. În mod semnificativ, s-a observat o îmbunătățire a abilităților la nivelpsiho-emoțional, prin înfrângerea fricii, a creșterii capacității de concentrare și atenție, precum și a interesului de a se implica în acțiuni mai complexe, crescând încrederea în sine.
Pentru sesiunile individuale, fișele de observații clinice au reliefat faptul că muzica a devenit o cale de exprimare aemoțiilorși o cale de comunicare. De asemenea, alte rezultate observate au fost:stabilirea unei relații strânse, depășirea dificultăților de comunicare, ameliorarea anxietății, ameliorarea tulburărilor psihice ș dezvoltarea capacității de atașament sănătos.
Sesiunea de muzicoterapiecomunitară, denumită Zone Club, a avutcascop principal socializarea adolescenților cu diverse nevoispecialeși/saudizabilități. Cele mai multe tratamente și beneficii terapeutice se concentrează pe copiii până la vârsta de 12 ani, iar adolescenții cu nevoi speciale sunt adesea izolați și fără sprijin emoțional. În cadrul sesiunii de muzicoterapie și terapie prin mișcar am compus împreună cu participanții o piesă personalizată și am desfășurat exerciții ritmice pentru a încuraja motricitatea.
Păpușea oncologică
Cartea și păpușa Emilia sunt rezultatul proiectului de muzicoterapie prin care, în ultimii 5 ani, sute de copii cu boli cronice progresive au beneficiat de sprijin psihosocial prin terapie muzicală. În timpul acestor ședințe, s-a observat efectele emoționale ale copiilor bolnavi de cancer, în special a fetițelor, care se confruntă cu anxietate și depresie. Aceste fetițe suferă și în urma efectelor secundare ale tratamentului oncologic care include și căderea părului.
Ca urmare, s-a conturat ideea de a crea un set oncologic format dintr-o păpușă, o eșarfă oncologică și o carte de povești scrisă cu ajutorul unor specialiști care să-i ajute pe copii, dar și familiile acestora, să înțeleagă și să accepte tratamentul oncologic.
Proiectul Emilia este un cadou pentru fetițele diagnosticate cu cancer.Profesorul Lois Văduva de la Universitatea Emanuel Oradea explică ce i-a determinat pe cei implicați în proiect să nu rămână indiferenți la durerea și provocările prin care trec fetițele aflate în tratament. Lois Văduva a înțeles toată suferința acestor îngerași și a dorit să le ofere alternativa de a trece prin boală cu ajutorul basmelor în care eroinele au câștigat deja această luptă și cu ajutorul unor partenere de suferință: păpușile. <În fiecare an, sute de fetițe cu vieți normale și fericite sunt dărâmate de un diagnostic oncologic. În decurs de câteva săptămâni, aceste fetițe se confruntă cu:
– Spitalizări îndelungate;
– Perioade de izolare
– Nesiguranță cu privire la viitor
– Neliniște cu privire la tratamenteșiproceduri
Întimpul tratamentului, aceste fetițe
– Se simt aproape tot timpul obosite;
– Le este adesea rău;
– Au dureri;
– Le cade părul.
– În timpce se confruntă cu aceste stări, cele mai multe fetițe nu știu care sunt efectele secundare ale tratamentului și nu știu la ce să se aștepte. Această nesiguranță cauzează anxietate și stări de depresie.
– Aspectul fizic schimbat radical prinboală și tratament le face adesea să se simtă copleșite emoțional>, explică Lois Văduva.
Ce soluție a propus?
În acest context, firma Păpuși și Povești Românești, în coleborare cu Universitatea Emanuel din Oradea și Fundația Hospice Emanuel, dorește să ofere acestor fetițe un cadou, alcătuit dintr-o carte, o păpușă și o eșarfă care acoperă capul. Aceasta eșarfă este asemenea eșarfei purtată de păpușică. Citeste si:
<Cartea este scrisă sub formă de poveste care explică evoluția tratamentului, dar și efectele sale secundare și care este scrisă cu ajutorul unor specialiști și medici. Cartea le va ajuta pe fetite să se relaționeze cu eroina povestirii, care este o supraviețuitoare de cancer. Cartea Emilia le va ajuta p efetițe să vorbească despre experiențele și sentimentele lor și va oferi o modalitate de a face față unei experiențe traumatizante>, spune Lois Văduva.
Un grup de studente și profesoare de la Universitatea Emanuel au lansat un startup social, “Păpuși și Povești Românești”, iar de ziua copilului au vrut să ofere cadou un set oncologic fetițelor diagnosticate cu cancer. Cu ajutorul și sprijinul unor organizații și persoane cu inimă mare, proiectul a fost lansat, iar în următoarele săptămâni a început distribuția cadourilor.
<Emilia este o fetiță deosebit de curajoasă, care, în ciuda unui diagnostic înfricoșător, își păstrează optimismul și credința.
Alături de Emilia, putem înțelege mai bine provocările și emoțiile care însoțesc un diagnostic și apoi tratamentul de cancer, însă putem învăța și cum să perseverăm în ciuda unor situații dificil>, e mesajul profesoarei Lois Văduva.
Din ce e format setul EMILIA?
- o carte informativă, scrisă sub formă de poveste care explică evoluția tratamentului oncologic și care vine în spijinul copiiilor diagnosticați cu cancer.
- o păpușă, care este eroina cărții de povești;
- o eșarfă pentru fetițe, care este identică cu eșarfa păpușii.
- Acest set are scopul de a oferi fetițelor diagnosticate cu cancer sprijin emoțional și spiritual.