USR a depus, miercuri, o solicitare oficială pentru convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară, în perioada 17 august – 1 septembrie, pentru reexaminarea proiectului de lege privind pensiile speciale.
Conform unui comunicat USR, amânarea reanalizării proiectului de lege în Parlament reprezintă “un semnal clar că PSD şi PNL nu vor, de fapt” eliminarea pensiilor speciale.
În cererea USR se arată că a trecut mai mult de o săptămână de la publicarea motivării deciziei nr. 467/2023 a Curţii Constituţionale şi “se impune reexaminarea de urgenţă” a proiectului de lege privind pensiile speciale. Orice întârziere în adoptarea unei legi care să elimine pensiile speciale “pune în pericol” accesarea a miliarde de euro din PNRR, se mai arată în comunicat.
USR cere ca, odată cu convocarea sesiunii extraordinare, birourile permanente să stabilească şi un program de lucru clar pentru comisiile sesizate în privinţa legii.
“Pe 3 august, prim-ministrul Ciolacu a anunţat convocarea unei sesiuni extraordinare pe tema pensiilor speciale, numai că au trecut două săptămâni de atunci şi nu s-a întâmplat nimic. Dacă Ciolacu aşteaptă ca experţii PSD şi PNL care au scris o lege neconstituţională să repare ce au greşit, cred că ne apucă alegerile şi tot nu o să găsim o soluţie de eliminare a pensiilor speciale. Parlamentul este singurul loc în care putem găsi o soluţie viabilă pentru rezolvarea odată pentru totdeauna pentru inechităţile din sistemul de pensii”, a precizat liderul senatorilor USR, Radu Mihail.
Pe 2 august, preşedintele USR, Cătălin Drulă, acuza PSD şi PNL că “salvează pensiile speciale cu mâna Curţii Constituţionale” şi solicita convocarea Parlamentului, în perioada 7 august – 1 septembrie, în sesiune extraordinară, pentru a fi rediscutată, de urgenţă, legea declarată neconstituţională de CCR.
Pe 3 august, premierul Marcel Ciolacu spunea că Parlamentul va fi convocat în sesiune extraordinară pentru a modifica Legea pensiilor speciale în acord cu obiecţiile CCR.
“Îi solicit Ministrului Justiţiei ca până atunci să formuleze amendamentele contestate de Curte cu privire la pensiile de serviciu ale magistraţilor. Este absolut necesar ca această lege să intre în vigoare cât mai rapid astfel încât România să poată accesa banii europeni din PNRR. Nu ne permitem să pierdem fonduri europene din cauza pensiilor speciale!”, a transmis Marcel Ciolacu, într-o postare pe Facebook.
Curtea Constituţională a României a decis să retrimită în Parlament Legea de modificare a pensiilor speciale, după ce unele articole au fost declarate neconstituţionale. Decizia a fost anunţată de preşedintele CCR, Marian Enache. El a afirmat că legea este constituţională în ansamblul său, dar există şi aspecte de neconstituţionalitate.
“Curtea, într-un cvorum de opt judecători, fiind absent motivat un judecător, a decis că Legea pensiilor de serviciu este constituţională în ansamblul său, dar Curtea a constatat neconstituţionalitatea unor critici intrinseci privind unele dispoziţii ale legii. (…) Ca efect al deciziei, legea se va întoarce în Parlament, pentru a fi pusă de acord cu decizia Curţii, conform articolului 147 alineatul 2 din Constituţie”, a declarat Enache.