Andrei Tudor este unul dintre cei mai talentați muzicieni din România, despre care pare foarte dificil să spui ce este mai întâi: compozitor, pianist, dirijor, face producție audio, muzică de film, muzică publicitară, orchestrează, dirijează, mixează, masterizează și predă la Conservator. Colaborează ca aranjor, compozitor, pianist sau dirijor cu personalități artistice, instituții și orchestre din țară și străinătate. Angela Gheorghiu, Andreea Bocelli, Edvin Marton, Goran Bregovici, Aura Urziceanu, Monica Anghel, Nico, Luminița Anghel, Andra, Gabriel Cotabiță, Vlad Miriță, Marcel Pavel, Cezar Oatu, Cristi Minculescu, Adrian Enache, Paula Seling, Pink, Berti Barbera, Smiley, Irina Sârbu – sunt doar o mică parte dintre artiștii cu care Andrei Tudor a colaborat. Are în palmares peste 30 de premii naționale și internaționale pentru compoziție și interpretare. Duminică, între cele trei catedrale din Piața Unirii, va avea loc de la ora 19.30, un nou concert „Pop simfonic la Catedrală”, al doilea eveniment al proiectului estival Initio 2023. Într-un interviu oferit biroului de presă al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, compozitorul a vorbit despre evenimentul „Pop Simfonic la Catedrală” este o „marcă” Andrei Tudor, o idee despre care spune că:< s-a născut dintr-o prietenie… prietenia pe care o am cu PSS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, pr. Paul Popa și Ovidiu Lazăr de la „Enjoy Music”>.„Mă bucur să mă întorc de fiecare dată la Oradea, oraș cu o energie aparte și oameni deschiși către lucrurile frumoase”: spune dirijorul și compozitorul Andrei TUDOR, într-un interviu pentru Biroul de Presă al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea realizat joi, 17 august a.c., printre ultimele pregătiri ale ediției din acest an a concertului „Pop Simfonic la Catedrală”, pe care maestrul îl va dirija duminică, 20 august a.c., de la 19.30, în Piața Unirii din Oradea.
Vă mulțumim pentru că sunteți din nou aici, la Oradea! Știm că „Pop Simfonic la Catedrală” este o „marcă” Andrei Tudor. Cum s-a născut ideea acestei inițiative muzicale inedite?
A.T.: Ideea s-a născut dintr-o prietenie… prietenia pe care o am cu PSS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, pr. Paul Popa și Ovidiu Lazăr de la „Enjoy Music”. Îmi amintesc cu emoție prima ediție a concertului din pandemie, care a fost pentru mine foarte, foarte specială pentru că am avut pentru prima oară, după o perioadă atât de lungă, un public numeros într-o catedrală. A fost o emoție extraordinar de mare. Eu nu mai dirijasem cred că de ceva vreme și a fost foarte special atunci, mi-a plăcut foarte mult ediția din 2021, în Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea. Mă bucur că există continuitate, acum suntem la a treia ediție și mă bucur că toată lumea când vine la Oradea, organizatorii împreună cu soliștii, fac tot posibil ca evenimentul să iasă tot mai bine de la ediție la ediție.
Concertul „Pop Simfonic la Catedrală” se desfășoară în acest an în imediata apropiere a toposului de la care s-a născut ideea. De ce s-a schimbat locația în acest an?
A.T.: S-a schimbat locația pentru că există anul acesta și implicarea Primăriei Oradea, lucru care mă bucură enorm, căci este important ca muzica pe care noi vrem să o facem pe scenă să ajungă la cât mai multă lume. Se va desfășura în acest an în Piața Unirii din Oradea, loc unde are acces mult mai multă lume, un public tot mai numeros!
Într-o duminică după-amiaza de august nu ne așteptăm la nimic altceva… ce va fi nou în programul acestei a III-a ediții a concertului „Pop simfonic la Catedrală”?
A.T.: Sunt foarte multe momente noi. Mi-am dorit să reiau câteva momente de la edițiile precedente, dar sunt foarte multe lucruri noi: Nick Casciaro (câștigător X-Factor), va cânta pentru prima oară în limba română unul dintre cele mai frumoase cântece românești (după părerea mea), „Eternitate”, de George Grigoriu, pe care în original o cânta George Nicolescu. M-am gândit ca la această ediție cântărețul italian Nick Casciaro să facă o premieră pentru el, cântând în limba română un cântec iubit de oameni, care sunt sigur că va avea succes. Ne vom revedea cu Paula Seling și fiecare dintre soliștii așteptați în program vor avea surprize frumoase. Avem o piesă, pe care îmi doresc să o cântăm împreună, scrisă de Vladimir Cosma – se cheamă „Le bal de casses pieds”, compozitor de origine română stabilit la Paris, poate printre cei mai importanți compozitori de muzică de film din Franța. Toate filmele cu Louis de Funès, Marele Blond, Omul cu Pantofi roșii – este unul dintre cei mai prolifici compozitori de la Paris, de origine română și îmi doresc să cântăm și piesa lui în programul acesta. Toate orchestrațiile din repertoriu sunt făcute de mine, de tatăl meu și de Onișor Odilă.
Ce v-a determinat să rămâneți în această sferă creativă de îmbinare a muzicii pop cu cea simfonică?
A.T.: Eu provin dintr-o familie cu tradiție în muzica ușoară românească de peste 80 de ani – bunicul meu compozitor, tatăl meu compozitor. Cred că am fost „adoptat” de compozitori de muzică ușoară din generația de aur, să zic, și doresc să continui această tradiție. Datorită acestui lucru eu încerc ca în orice tip de repertoriu să adaug și unul sau două cântece reprezentative ale muzicii ușoare românești, gen pe care îl iubesc și din care provin. Sigur, ulterior eu am făcut pian clasic, apoi compoziție și dirijat. Consider că muzica este una singură, indiferent că durează 3 minute sau 30 de minute o piesă, fiecare lucrare are o formă, iar dacă forma stă în picioare înseamnă că merită a fi adusă în fața publicului. În 2023, granițele dintre genurile muzicale sunt din ce în ce mai firave, cred că oamenii au nevoie să se reîndrepte către zona simfonică. Acest lucru este foarte bine făcut prin alegerea unui repertoriu care să atragă publicul și să readucă oamenii către zona muzicii de concert.
Vă mulțumim pentru prilejul pe care ni-l oferiți, de a ne reîntoarce spre esențial… O ultimă întrebare: de ce iubiți orașul Oradea?
A.T.: Oradea îmi place din ce în ce mai mult, mă simt tot mai bine, tot mai de-al locului. Am avut și un concert al meu și m-am simțit tare, tare bine. Există o energie aparte aici și mi se pare că oamenii sunt deschiși către lucrurile frumoase. Îmi place Oradea pentru că exact anul trecut în această perioadă, lansam o piesă intitulată „Late August” fiind la Oradea atunci. Anul acesta o vom cânta; este o piesă de pian și orchestră. Îmi place Oradea pentru oamenii minunați pe care i-am găsit aici: Grupul „Enjoy Music”, Episcopia Greco-Catolică, Filarmonica de Stat – sunt o familie frumoasă și mă bucur că am ajuns la a treia ediție, este o mare realizare!
Vă mulțumim!
Mihaela Caba-Madarasi
SURSA: EPISCOPIA GRECO_CATOLICĂ DE ORADEA