Într-o conferință de presă susținută de Ministrul Justiției duminică 20 august organizată de PNL Argeş la Câmpulung, Gorghiu a susținut că recuperarea prejudiciilor provenite din infracţiuni devine o prioritate a sistemului judiciar din România.
“Suntem în dezvoltarea unei aplicaţii pe care Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate – ANABI o gestionează, o aplicaţie care înseamnă o bază de date amplă, în care se vor înscrie şi instanţe şi parchete şi instituţii şi vom putea să eficientizăm recuperarea acestor creanţe. Cred că mesajul cel mai important este acesta: de astăzi, privind înspre viitor, recuperarea prejudiciilor provenite din infracţiuni devine prioritate a noastră, ca sistem.”
Aceasta a anunțat că va avea o discuție în septembrie cu procurorul general, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în cadrul căreia va fi abordată şi implementarea strategiei de recuperare a creanţelor provenite din infracţiuni.
“Atunci când o persoană, indiferent cum o cheamă, săvârşeşte o infracţiune, statul român cheltuieşte cu acea persoană, cu etapa de urmărire penală, cu judecata acelei persoane, cheltuieşte bani şi cu executarea pedepsei în sistemul penitenciar din România, cu probaţiunea. Însă, din păcate, este adevărat că de multe ori România pune în centrul strategiei sale condamnarea persoanei respective, tragerea sa la răspundere penală, dar nu pune întotdeauna accentul şi pe recuperarea prejudiciului. Ca ministru al Justiţiei, am discutat cu magistraţii şi le-am solicitat tuturor, în calitatea oficială pe care o am, să punem pe acelaşi loc şi tragerea la răspunderea penală şi recuperarea prejudiciului, pentru că vorbim de sume mari de bani care provin din infracţiuni, pe care statul român, din păcate, nu-i vede”- a explicat Ministrul Justiţiei.
Gorghiu a mai a adăugat că aplicaţia ROARMIS, care înseamnă Registrul integrat de evidentă a creanţelor provenite din infracţiuni, va fi operaţională din acest an.
Potrivit site-ului Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, proiectul se numeşte „Dezvoltarea sistemului informatic naţional integrat de evidență a creanţelor provenite din infracţiuni”, iar scopul este creşterea eficienţei în procesul de recuperare.
Se are în vedere dezvoltarea unui instrument de lucru care să conducă la unificarea practicii la nivel naţional în materia evidenţei creanţelor provenite din infracţiuni prin colectarea şi agregarea standardizată a datelor şi indicatorilor relevanţi.
„Sistemul informatic naţional integrat va furniza informaţii cu privire la diferite etape ale procesului de recuperare a creanţelor, începând cu primele faze de identificare şi urmărire a bunului, urmate de sechestrarea produselor infracţiunii şi a altor tipuri de bunuri şi până la implementarea procedurilor finale de executare a măsurilor de siguranţă de confiscare specială sau extinsă, repararea prejudiciilor, încheierea acordurilor internaţionale de împărţire a bunurilor rezultate din săvârşirea infracţiunilor sau luarea deciziei privind reutilizarea în interes public sau social a imobilelor confiscate.”- conform ANABI