Nu vor putea preda la clasă pe perioada anchetei disciplinare, dar vor primi salariu profesorii care sunt anchetați pentru că ar fi comis fapte de violență fizică sau verbală la adresa elevilor sau colegilor din cancelarie sau care se fac vinovați de orice fapte sau atitudini care pot pune în pericol sănătatea și integritatea fizică sau psihică a antepreșcolarilor/ preșcolarilor/ elevilor. Asta prevede noua lege a Educației care va intra în vigoare pe 2 septembrie. Spre deosebire de legea anterioară, acum sunt prevăzute sancțiuni mai punctuale. De exemplu, se specifică sancțiuni pentru faptele de violență de orice fel, comise de profesori. În noua lege dispare și observația scrisă, prima măsură ce se poate lua acum fiind direct un avertisment, scrie edupedu.ro.
Noua lege a Educației prevede cazuri concrete în care profesorii pot fi sancționați, cum ar fi situațiile de violență fizică sau verbală. Pe perioada anchetei disciplinare, în aceste situații, “cadrul didactic nu va desfășura activități didactice cu beneficiarii primari, cu păstrarea corespunzătoare a drepturilor salariale”. Pentru aceste fapte nu se aplică avertisment scris, ci sancțiuni cumulate, până la desfacerea contractului de muncă.
Decizia poate fi contestă de anchetat în termen de 15 zile de la comunicare, la Comisia Națională pentru Inspecție Școlară de la nivelul ARACIIP. Până acum decizia se contesta la colegiul de disciplină de pe lângă inspectoratul școlar.
Care sunt abaterile disciplinare
Potrivit, articolului 209:
(2) Reprezintă abateri disciplinare ale personalului didactic de predare și se sancționează potrivit articolului 210, dacă nu sunt săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să constituie infracțiune:
a) faptele de violență fizică și/sau verbală îndreptate împotriva elevilor sau a colegilor;
b) orice fapte sau atitudini care pot pune în pericol sănătatea și integritatea fizică sau psihică a antepreșcolarilor/preșcolarilor/ elevilor;
c) manifestarea convingerilor politice și prozelitismul religios în spațiul școlar;
d) activitatea de desfășurare a meditațiilor cu elevii de la propria clasă;
e) încălcarea dispozițiilor legii, a obligațiilor din prezentul titlu, a normelor statutului profesiei, deciziilor obligatorii ale organelor profesiei la nivel național sau ale unității de învățământ al cărei angajat este sau în cadrul căreia prestează activități de predare-învățare-evaluare cu antepreșcolarii/preșcolarii/elevii;
f) fapte de natură să aducă atingere imaginii, demnității sau drepturilor copiilor/elevilor și familiilor acestora ori să prejudicieze onoarea și/sau prestigiul unității/instituției, interesul învățământului.Integral: