91 de locatari din Nufărul au depus un memorandum la Primăria Oradea în care reclamau măcelul verde la care urma să fie supusă zonă. Regenerarea urbană propusă de Primărie urma să ducă la dispatriția a 80 de arbori. Aseară, primarul Florin Birta, însoţit de viceprimarul Marcel Dragoş şi arhitectul-şef Radu Fortiş, a fost înconjurat de zeci de riverani care locuiesc pe Aleea Onisifor Ghibu, veniți să afle care e planul primarului. Florin Birta spune că discuțiile au fost constructive. Oamenii și-au dorit ca promisiunea primarului că nu va interveni în această zonă e fermă.<Vă dau în scris, nu vom face niciun drum. Aţi spus că nu doriţi, noi vă înţelegem>, a promis Birta.
<M-am întâlnit azi cu orădenii din cartierul Nufărul 1. Au fost două întâlniri în cadrul cărora am avut ocazia de a afla problemele ce îi preocupă pe cetățenii de aici.
După reabilitarea bulevardului Nufărul, Primăria Oradea implementează aici un alt proiect important – Nufărul geotermal – ce va genera un salt în ceea ce privește calitatea serviciului de încălzire și apă caldă.
Prin accesarea unei finanțări europene, Primăria Oradea are în plan un proiect major de regenerare urbană pentru cartierul Nufărul, pe care îl estimăm azi la circa 40 milioane de euro. Acest proiect va transforma în bine cartierul: mai multe locuri de parcare amenajate, mai multe spații verzi de calitate, piste de biciclete, locuri de joacă moderne și spații plăcute pentru relaxare în aer liber.
În același timp, locuitorii scărilor de bloc cu acces la aleea pietonală Onisifor Ghibu (QB2 – QB3) au putut constata că vocea lor e auzită, astfel încât această alee va rămâne pietonală.
Chiar dacă oamenii și-au exprimat frământările în moduri diferite, pot spune că atât întâlnirea de pe aleea Ghibu, cât și cea din părculețul Morii s-au dovedit a fi cât se poate de constructive.
Marți continuăm cu alte două întâlniri în cartierul Nufărul. Sunt convins că dialogul sincer și deschis cu orădenii rămâne calea de urmat pentru mine, ca primar>, a transmis primarul Florin Birta.