Mai multe persoane din judeţul Suceava, care se dădeau drept preoţi şi monahi, sunt cercetate penal după ce ar fi înşelat o femeie din Statele Unite ale Americii cu suma de 400.000 de dolari, pretinzând că strâng fonduri pentru a construi o grădiniţă sau o farmacie care oferă medicamente gratuite pentru nevoiaşi.
Femeia din SUA a depus, în luna ianuarie a acestui an, o plângere la Poliţia Municipiului Rădăuţi, arătând că sumele respective de bani au fost virate, în perioada 2013-2021, în diferite conturi bancare.
Operațiunea a era coordonată de un bărbat de 44 de ani, care se afla în penitenciar. Astfel, în perioada 2013- 2021, aflându-se încarcerat în penitenciar, folosindu-se de calitatea falsă de preot, atribuindu-şi în mod nereal identităţile unor monahi, ar fi indus şi menţinut în eroare telefonic persoana vătămată aflată în Statele Unite ale Americii, de la care, sub pretextul neadevărat al construirii unei grădiniţe pentru copii, a unei farmacii care oferă medicamente gratuite pentru nevoiaşi, a efectuării de lucrări la biserici sau pentru cauze umanitare, ar fi solicitat şi primit în mod injust, prin intermediul complicilor săi, respectiv 8 persoane (5 bărbaţi şi 3 femei), aproximativ 400.000 dolari.
În acest caz au fost făcute 11 percheziţii domiciliare, din care şapte percheziţii la penitenciar, dar şi la imobile din municipiul Rădăuţi şi comuna Arbore din judeţul Suceava. Totodată au fost emise mandate de aducere privind partenerii acestuia la săvârşirea infracţiunii de înşelăciune.
“Poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Rădăuţi, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, au desfăşurat activităţi investigative complexe şi activităţi de cercetare penală, stabilind că, la sfârşitul anului 2013, în timp ce persoana vătămată se afla în Statele Unite ale Americii, ar fi accesat un anunţ postat pe un site on-line de către persoane neidentificate, care îşi atribuiau identitatea unor cadre monahale şi personal ecleziastic, cu intenţia de a stabili o legătură spirituală care să conducă la apropierea sa de biserică. Astfel, persoana vătămată ar fi contactat telefonic persoana din anunţ şi ar fi început o legătură cu persoane necunoscute şi neidentificate, constând în conversaţii telefonice frecvente, ajungând la un moment dat la încrederea deplină că persoana cu care corespondează este un preot din Suceava. În aceste împrejurări, după ce ar fi obţinut încrederea persoanei vătămate şi ar fi convins-o că este preot, persoana neidentificată ar fi început să-i solicite diverse sume de bani, cu anumite scopuri precise, de ajutorare, respectiv construirea de biserici, grădiniţe sau farmacii, precum şi alte cauze umanitare.” -conform celor comunicate de IPJ.