În data de 23 august 2023, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de un bărbat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de migranți, prevăzută de art.263 alin.1 și alin.2 lit.a și b Cod penal.
În fapt, s-a reținut că în data de 22 august 2023, în jurul orelor 19:00, în scopul obținerii sumei de 1.100 euro pentru fiecare migrant, inculpatul ar fi transportat cu o autoutilitară, în zona localității Orțișoara din județul Timiș, patru migranți, ascunși în spatele mărfurilor încărcate, în scopul trecerii ulterioare de către aceștia, în mod fraudulos, a frontierei de stat a României, pentru a ajunge în Austria.
Prin ordonanța procurorului din data 23 august 2023, față de inculpat a fost dispusă măsura preventivă a controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile, conform comunicatul Parchetului.
Cercetările continuă în cauză, în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor comiterii faptei.
Punerea în mişcare a acţiunii penale reprezintă o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Art 263:
(1) Racolarea, îndrumarea, călăuzirea, transportarea, transferarea sau adăpostirea unei persoane, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Când fapta a fost săvârşită:
a) în scopul de a obţine, direct sau indirect, un folos patrimonial;
b) prin mijloace care pun în pericol viaţa, integritatea sau sănătatea migrantului;
c) prin supunerea migrantului la tratamente inumane sau degradante, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(3) Tentativa se pedepseşte.