BihorJust vă prezintă, în exclusivitate, o întâmplare cumplită care a traumatizat viaţa unui cuplu de tineri din Satu Mare. Aflaţi la frageda vârstă de 20 de ani, cei doi sunt părinţi care şi-au îngropat fiul. Şi acum strigă lumii, să-i audă: „Vrem dreptate!”. Pentru că singura lor „vină” este că au vrut să-şi consolideze relaţia aducând pe lume un copil. Dar visul lor frumos s-a transformat în tragedie. Un caz pe cât de incredibil, pe atât de şocant şi adevărat: în România zilelor noastre, o viaţă se poate stinge dintr-un simplu moft al unui medic irascibil. Iar un copil poate muri la scurt timp după ce vine pe lume, chiar dacă nu a avut nici un fel de problemă de natură fiziologică în timpul în care s-a întrupat în pântecele mamei sale. S-a întâmplat la Secţia de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Satu Mare. Un bebe s-a cerut să se nască, la timp şi „în termen”. Medici specialişti şi moaşele l-au „ajutat”. A doua zi a ajuns la urgenţe la Oradea, transportat cu elicopterul, în stare critică. La scurt timp, a murit.
De ce, şi cum s-au petrecut lucrurile? BihorJust vă prezintă faptele, aşa cum s-au petrecut ele, reflectate prin lumina declaraţiilor celor implicaţi în această tragedie şi a informaţiilor prezentate de aceştia autorităţilor, care au demarat o anchetă penală. Rămâne ca oamenii legii să stabilească cine sunt cei care se fac vinovaţi de moartea violentă a bebeluşului, la scurt timp după naştere. Ancheta penală, aflată în lucru la Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare, vizează personalul medical care a asistat naşterea, trei medici, o asistentă medicală şi o moaşă din cadrul Secţiei de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Satu Mare. „Ucidere din culpă” este acuzaţia în faţa căreia trebuie să răspundă cei din echipa care l-au adus pe lume pe micuţul Mateo, condamnându-l la moarte – cu multiple fracturi craniene şi hemoragie cerebrală. Un caz şocant care a fost aruncat într-un con de umbră inclusiv de presă, care a relatat sumar tragedia, fără a mai urmări, însă, subiectul.
Începutul sfârşitului
Iată ce spune Maria Magdalena Horváth, tânăra mămică din Satu Mare căreia i s-a furat şansa de a-şi creşte primul său copil. „În dimineaţa de 1 aprilie 2023, pe la ora 02:30, m-am prezentat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare acuzând dureri specifice naşterii, fiind însărcinată în 40 de săptămâni. Până în acel moment sarcina a decurs normal. Pe tot parcursul sarcinii am făcut analize şi controale periodice la cabinetul doctorului ginecolog Vasile Matiz, acesta fiind medicul care m-a supravegheat şi consultat în decursul celor 9 luni”, îşi începe trista poveste Maria Horváth. „Chiar înainte cu o zi de internare, pe 31 martie, m-am prezentat la cabinetul dr. Matiz pentru consult, iar ecografia efectuată la aceeaşi dată a concluzionat că fătul este bine dezvoltat, cu o greutate de aproximativ 3,582 kg., fiind poziţionat cu capul în jos în pântec, aspect care prezuma că acesta era pregătit să treacă prin canalul de naştere. Internarea mi s-a făcut pe Secţia de Obstetrică–Ginecologie. În jurul orei 07:00 a sosit doamna doctor Varodi Viorica (şefa de secţie – n.a.), care era de gardă în acea zi şi care m-a asistat la naştere. Nu reţín exact ora, însă în jurul prânzului s-au rupt membranele, au început contracţiile, iar la ora 14:00 am fost transferată în sala de naşteri”. Ce a urmat, sunt scene demne de un scenariu de film horror…
„Cu mâna-n mine”
„Înainte de a începe expulzia, doctoriţa care conducea naşterea, Varodi Viorica, şi-a introdus efectiv mâna în mine, încercând, presupun, rotaţia manuală a fătului, dar fără rezultat, pentru că probabil copilul s-a speriat şi a rămas blocat în bazin. După aceasta, la indicaţiile ei, am început să mă forţez să împing cu toată puterea, însă tot fără rezultat. Doctoriţa nu a mai avut răbdare, a smotocit iar cu mâna în mine, iar două moaşe mă apăsau cu coatele pe burtă, din toate puterile, pentru a facilita expulzia. După câteva încercări ineficiente, a fost chemată a treia persoană, care, de asemenea, a început şi ea să mă apese intens pe burtă. În cele din urmă, copilul meu a fost forţat să iasă, exercitându-se asupra lui o forţă imensă, atât din partea cadrelor medicale, a moaşelor, cât şi din partea mea căci, deşi eram epuizată, m-am străduit să împing împreună cu ei. După ce a ieşit, băieţelul meu nu a plâns, mi s-a spus că avea lipsa de oxigen şi a primit scorul Apgar 5 de la dna dr. Maria Fodor, care a asistat la naştere. Din acest motiv a şi fost transferat la Secţia Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI).
După o scurtă perioadă de timp, mi s-a transmis că starea copilului s-a mai stabilizat şi că respiră mai bine”, îşi mai aminteşte tânăra. Dar lucrurile nu au intrat pe un făgaş normal, dimpotrivă.
Ultima şansă
Întrucât starea de sănătate a micuţului Mateo Horváth copilului era critică, în 2 aprilie, la fix 25 de ore de la naştere, s-a decis transferul acestuia de urgenţă la Oradea. În jurul orei 12:30, elicopterul SMURD a decolat spre Oradea, unde bebeluşul a fost internat imediat pe secţia de ATI Neonatologie a Maternităţii Oradea, din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor. La internare, copilul era în stare extrem de gravă iar un examen sumar arăta tumefieri (umflături) la nivelul capului. A fost trecut imediat pe aparate, cu respiraţie mecanică, în speranţa că acestea îi vor salva viaţa şi îl vor ajuta să se recupereze. Însă starea bebeluşului s-a agravat constant, iar examinarea ecografică a relevat o hemoragie masivă la nivelului capului. În aceeaşi zi, tatăl băieţelului şi partenerul de viaţă al Mariei, a ajuns la Oradea. „M-a întâmpinat medicul de gardă, care a făcut internarea. Imediat mi-a spus că bebe este în stare critică din cauza hemoragiei masive de pe creier”, ne mărturiseşte Daniel Ablonczi.
„Nu faceţi circ!”
3 aprilie 2023: Daniel Ablonczi se întoarce la Satu Mare să-şi externeze soţia pentru ca apoi, împreună, să revină la Oradea, lângă fiul lor care se zbătea între viaţă şi moarte.
„Am căutat-o pe doctoriţa Varodi. Eram împreună cu mama mea, Rita Ablonczi, iar doctoriţa Varodi era de gardă, la spital. Mama a întrebat-o de ce nu i-a făcut cezariană Mariei, dacă a văzut că bebeluşul este blocat. Varodi a zis că nu a vrut să o taie ca să mai poată naşte şi peste doi ani. Într-adevăr, mama a făcut un pic de circ la spital, dar dat fiind circumstanţele şi faptul că copilul nostru trăgea să moară, este explicabil”, rememorează Daniel.
Pe de altă parte, Maria scoate la lumină şi o tentativă de muşamalizare a naşterii suspecte de malpraxis din partea doctoriţei Varodi (foto). „M-a chemat în cabinetul ei, pe mine şi pe Daniel”, spune Maria Horváth. „Ne-a spus că ne vede pe noi oameni normali şi că speră că cu noi poate vorbi. Ne-a rugat să nu facem circ, să nu ne ducem la instanţe şi că pe viitor orice nelămurire am să stau cu ea de vorbă. Să o caut oricând… Numai să nu facem circ”, spune Maria.
Consternaţi şi încă sub şocul momentelor de groază trăite după naşterea filului lor, cei doi tineri părinţi iau din nou drumul Oradiei, sperând că medicii de aici vor putea face o minune ca Mateo să trăiască.
„Am pornit spre Oradea în jurul orei 12:00”, povesteşte Maria. „Pe drum, m-a sunat doctoriţa de gardă de la ATI din Oradea. Mi-a spus că inimoara băieţelului nostru începe să cedeze şi că doar aparatele îl mai ţin în viaţă. Când am ajuns la spital, doctoriţa de gardă mi-a spus că Mateo are mai multe fracturi la cap, din cauza naşterii. Practic i-a fost zdrobit capul la naştere”. Atunci a fost prima dată când cei doi părinţi au aflat că fiul lor a fost maltratat în timpul naşterii, aceasta fiind, în accepţia lor, singura explicaţie pentru fracturile craniene.
La ora 16:15, nou născutul a intrat în stop cardio-respiratoriu iar după o jumătate de oră de încercări disperate ale medicilor să-l resusciteze, Mateo s-a urcat la îngeri. Citând din certificatul de deces, cauzele morţii, constatate de medicii specialişti orădeni, sunt clare şi fără echivoc: „insuficienţă cardio-respiratorie severă, hematom epicranian masiv, hematom subdural, şoc hipovolemic (provocat de hemoragie masivă şi fractura cutiei craniene – n.a.) şi traumatism obstetrical cu fractura cutiei craniene”.
Dreptate!
Şocaţi, trăind într-un coşmar parcă ireal, pe 4 aprilie cei doi tineri s-au întors acasă, la Satu Mare, nevenindu-le să creadă că, la vârsta de 20 şi ceva de ani cât au ei, îşi vor îngropa propriul copil. O dramă pe care niciun părinte nu trebuie să o trăiască, pentru că nu stă în legea firii.
Durerea li s-a transformat încet în furie şi sete de adevăr şi de dreptate. Mai ales după reacţia doctoriţei Varodi, care şi-a schimbat atitudinea din super amabila care nu vroia „circ”, în cea care a tăiat orice comunicare cu oamenii care o acuză acum că le-a ucis copilul. „La câteva zile după decesul lui Mateo, mama mea a sunat-o pe Varodi să o întrebe cum s-au produs fracturile pe cutia craniană”, susţine Daniel. „Ne-a spus că nu vrea să vorbească cu noi decât prin avocat”. Asta, probabil din cauza faptului că Daniel a făcut public cazul în presa locală din Satu Mare. Respectiv, în data de 7 aprilie, pe un site de ştiri locale a apărut un articol, lapidar scris, în care tragedia era tranşată public. După decesul micuţului Mateo, medicii orădeni au sesizat Poliţia, care a deschis un dosar de cercetare penală pentru moarte suspectă, cu autor necunoscut, ordonând, în acelaşi timp, efectuarea autopsiei, pentru a releva cu certitudine cauzele morţii micuţului.
I-au zdrobit capul
În timp ce autorităţile derulau sinuoasa procedură de documentare a faptelor, pentru a ajunge la vinovaţi, părinţii au apelat la celebra firmă de avocaţi Doseanu@Asociaţii. Plângerea lor penală pentru ucidere din culpă o vizează direct pe doctoriţa Varodi Viorica. „Nu ne oprim până adevărul nu va ieşi la lumină. Vrem să se facă dreptate! Să fie recunoscută public fapta de malpraxis care a dus la uciderea copilului nostru. Să ştie toată lumea!” – este strigătul disperat al celor doi părinţi, care recunosc că lupta lor nu va fi uşoară, mai ales în contextul în care în România sunt extrem de puţine cazuri recunoscute oficial de malpraxis. Avocatul Răzvan Doseanu, care şi-a asumat sarcina de a face lumină în acest caz, prezintă concluziile raportului de expertiză medico-legală necroptică, adică rezultatele autopsiei micuţului Mateo, mai pe înţelesul oricui. „Moartea micuţului a fost violentă, potrivit raportului de necropsie”, spune avocatul Răzvan Doseanu (foto). „Ea s-a datorat şocului hipovolemic (hemoragie cerebrală – n.a.), consecinţa fracturii complexe de boltă de craniu cu hematom epicranian masiv şi hematom subdural. Cu ocazia efectuării autopsiei medico-legale, s-au constatat leziuni traumatice la nivelul extremităţii cefalice (echimoză frontală, hzematom epicranian, fracturi nivelul boltei craniului, hemoragie extradurală, ruptură de sinus sagital superior, hematom subdural) care pot data din data de 01.04.2023. Aceste leziuni au putut surveni în cursul naşterii şi s-au putut produce prin comprimări cu corpuri dure, de exemplu degete, instrumente obstetricale”.
Anchetă în derulare
Iniţial, încadrarea juridică a faptei care a dus la moartea micuţului a fost de „omor”, însă procurorul de caz a schimbat încadrarea în „ucidere din culpă”. Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor şi-a declinat competenţa în acest caz şi a trimis dosarul la Satu Mare.
Dosarul este încă în faza de cercetare penală, pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare.
BihorJust a încercat să obţină un punct de vedere al doctoriţei Varodi vizavi de acuzaţiile care i le aduc cei doi părinţi, însă fără succes. I-am transmis un mesaj prin intermediul platformei facebook. Nu am primit niciun răspuns, deşi mesajul, care conţinea o listă de întrebări, a fost citit de Viorica Varodi, aşa cum arată şi captura de imagine (foto). Alte tentative de a discuta telefonic cu doctoriţa s-au soldat tot cu eşec.
Un lucru este clar: moartea unui copil este o tragedie care încrustează pe viaţă sufletul oricărui om, fie el vinovat, în vreun fel, sau nu de producerea decesului, iar povara sufletească o va purta pe viaţă, pentru că asta este natura firii umane, să fim sensibili. Rămâne acum ca oamenii legii să dovedească dacă există o culpă medicală şi să o sancţioneze, aspru, aşa cum se cere.
Comments 1