Secţia pentru Procurori în materie disciplinară din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat termen pentru 22 iulie în ceea ce priveşte raportul Inspecției Judiciare referitor la fosta şefă a DNA, Laura Codruța Kövesi, în prezent procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Alături de aceasta, acţiunea iniţiată în 2018 l-a vizat şi pe fostul procurorul-şef adjunct al DNA, Marius Iacob.
Pe 12 ianuarie 2018, Inspecţia Judiciară anunţa că a exercitat acţiunea disciplinară faţă de Laura Codruța Kövesi, la acea dată procuror şef al DNA, pentru săvârşirea mai multor abateri disciplinare. Kövesi era acuzată, printre altele, de „manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu”.
Fosta şefă a DNA mai era acuzată că a folosit față de colegii procurori un ton superior și agresiv.
La rândul său, procurorul Marius Iacob era acuzat de abateri disciplinare, în sensul că „a efectuat acte de urmărire penală fără a formula declarație de abținere, deși se afla, în mod vădit, în situația de incompatibilitate prevăzută de art. 64 alin.1 lit. f, cu referire la art. 65 alin.1 și art. 66 Cod procedură penală”.
Secţia pentru Procurori în materie disciplinară din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a mai dat termene în cazul a doi procurori vizaţi de acţiuni ale Inspecţiei Judiciare. Este vorba despre Alexandru Onica, procuror la Parchetul Târgovişte (8 iulie) şi Bogdan Codreanu, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov (24 iunie).
În ceea ce priveşte acţiunile Inspecţiei Judiciare faţă de procurorul Florentina Mirică, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, respectiv procurorii Claudiu Constantin Sandu şi Bogdan Codreanu, ambii de la Parchetul Judeţean Braşov, Secţia pentru Procurori în materie disciplinară a CSM a admis nulitatea absolută a rezoluţiilor de exercitare a acţiunilor disciplinare.