Uniunea Națională a Barourilor din România a luat act de aspecte total nerealiste și neadevărate apărute în spațiul public cu privire la situația avocaturii în contextul măsurilor fiscale și reacția UNBR față de acesta.
Redăm lămuririle aduse de UNBR:
Unele articole pleacă de la o ipoteză greșită, care distorsionează adevărul prin prezentarea avocaților ca fiind salariați.
Avocații nu sunt salariați și nu dispun de drepturile pe care le au salariații (siguranță, predictibilitate, un anumit număr de ore de muncă, concediu, suport logistic din partea firmei etc).
Avocații lucrează cu colaboratori și prin introducerea unui sistem CASS neplafonat se creează de fapt o dublă impunere. Astfel, un avocat cu mai mulți colaboratori va plăti CASS neplafonat, fără a se lua în calcul că el cedează parte din onorarii colaboratorilor, care la rândul lor vor fi taxați cu CASS neplafonat.
Proiectul de lege criticat creează o discriminare a avocaților față de alte categorii sociale, cum ar fi jurnaliștii plătiți cu drepturi de autor, care plătesc CASS plafonat, în condițiile în care contraprestația din partea sistemului sanitar este aceeași pentru toți.
Coroborat cu celelalte probleme cu care se confruntă avocații – precum întârzierile de luni de zile la plata de către stat a avocaților din oficiu, reducerea onorariilor avocaților de către instanțe fără criterii clare – prin presiunile asupra avocaților care sunt din ce în ce mai mari, se ajunge în cele din urmă să fie afectat cetățeanul și drepturile acestuia: accesul la justiție și dreptul la apărare.
„Avocaţii nu vor să contribuie la impozitul pe venit pe tot venitul lor, ci doar pentru o parte din acest venit, deşi restul lumii îşi plăteşte impozitul pe tot venitul ce-i revine”– Or, în cauză nu este vorba de impozitul pe venit, pe care avocații îl plătesc la fel ca toată lumea, ci de CASS, care reprezintă practic o primă de asigurare de sănătate pentru contraprestații din parte a sistemului sanitar egale pentru toți cetățenii.
UNBR mai spune că se mai scrie că avocații se pregătesc de „greve”, ceea ce este total incorect întrucât numai salariații pot face greve.
Avocații au anunțat eventuale „proteste”, care îmbracă forme diferite.
Statul profesiei de avocat: https://www.unbr.ro/wp-content/uploads/2023/03/STATUTUL_PROFESIEI_din_03-12-2011_ACTZ-Forma_din_06.02.2023.pdf