Un număr mare de credincioși din Parohia Subpiatra, însoțiți de preotul Crișan Lucian, s-au aflat în inima țării, la Catedrala Încoronării din Alba Iulia pentru a sărbători Centenarul Încoronării primilor doi monarhi ai României Mari, Regele Ferdinand I și Regina Maria în 15 octombrie 2022 ocazie în care s-a luat hotărârea de a organiza un pelerinaj la Mănăstirea Curtea de Argeș, locul de odihnă al regilor României.
Având binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, pentru a organiza în perioada 21-23 august un pelerinaj la mănăstirile din Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, tinerii participanți la Școala de vară, însoțiți de preotul paroh Crișan Lucian și profesorul de religie Irimescu Florian, au pornit spre Curtea de Argeș.
Tinerii pelerini s-au închinat la moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia, care sunt depuse în noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală, amplasată la intrarea în incinta Mănăstirii Curtea de Argeș.
Aici își dorm somnul de veci Regele Carol al II-lea, Regina Elena, Regele Mihai I și Regina Ana. Apoi au vizitat vechea biserică a Mănăstirii Curtea de Argeș, ctitorie a Sfântului Voievod Neagoe Basarab, domn al Țării Românești (1512-1521). Alături de Sfântul Voievod Neagoe Basarab și familia acestuia, în sfântul locaș sunt înmormântați Regele Carol I, Regina Elisabeta, Regele Ferdinand I Întregitorul și Regina Maria.
După ce s-au recules și au depus flori la mormintele lor, tinerii s-au deplasat în parcul mănăstirii, care a fost construit de Regele Carol I.
Preotul Crișan Lucian le-a vorbit despre rolul imens pe care l-a avut Monarhia în modernizarea României, profesorul Irimescu Florian le-a cuvântat tinerilor despre alesele virtuți ale Sfintei Mucenițe Filofteia, care trebuie să împodobească viața fiecărui creștin, iar doamna preoteasă Crișan Georgeta, profesor de limba și literatura română, le-a prezentat legenda construirii Mănăstirii Curtea de Argeș.
Tinerii au mai vizitat și mănăstirile Cozia, Turnu, Ostrov de pe Valea Oltului, Muzeul Satului Vâlcean din comuna Bujoreni, județul Vâlcea, barajul Vidraru și Lacul Bâlea. În această incursiune în istoria și credința neamului românesc, tinerii și-au îmbogățit cunoștințele de religie, istorie, geografie, limba și literatura română, s-au rugat, au cântat pricesne și cântece patriotice.
Pelerinajul a fost răsplata pentru implicarea tinerilor în activitățile catehetice ale parohiei și a avut ca obiective; formarea și zidirea duhovnicească, cunoașterea valorilor istorice, culturale și spirituale ale poporului român, consolidarea dragostei față de Biserică și neam. -transmite Preot Crisan Lucian, paroh al Parohiei Subpiatră.