Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, întrunit în ședința de soluționare a petițiilor din data de 30 august 2023, a hotărât că îngrădirea accesului unei persoane cu dizabilități locomotorii la serviciile publice de transport este o faptă de discriminare.
Colegiul director, cu unanimitate de voturi, a constatat, în conformitate cu art. 2 alin. (1), (4) și art. 10 lit h) din O.G. 137/2000 republicată, săvârșirea faptei de discriminare, pentru îngrădirea accesului unei persoane cu dizabilități locomotorii la serviciile publice de transport.
În data de 18.07.2022, unei persoane cu dizabilități locomotorii, dorind să utilizeze mijloacele de transport în comun STB, pe linia 104, nu i s-a asigurat accesul în autobuz prin nedeschiderea rampei specifice, motivat de faptul că nu a fost văzută de către conducătorul auto.Ulterior, în aceeași dată, pe aceeași rută, la câteva minute distanță, un alt șofer i-a refuzat accesul în mijlocul de transport public adresându-i cuvinte licențioase, injurioase, atât ei cât și mamei sale, care o însoțea.
Totodată, Colegiul director, cu 6 voturi pentru și 2 împotrivă, față de primul șofer, care a prezentat scuze față de incident și, implicit, față de petentă, justificând împrejurările legate de anumite manevre care nu i-au permis o vizibilitate corespunzătoare, a aplicat sancțiunea de amendă contravențională în cuantum de 1 000 lei. Pentru cel de-al doilea șofer care, pe lângă refuzul accesului, a avut și un comportament nedorit, fiind agresiv verbal, Colegiul director, cu 7 voturi pentru și 1 împotrivă, a aplicat sancțiunea de amendă contravențională în cuantum de 3 000 lei.
În cazul Societății de Transport București STB S.A. Colegiul director nu a constatat întrunirea elementelor constitutive ale unei fapte de discriminare întrucât aceasta a dovedit că mijloacele de transport erau accesibilizate, conducătorii auto fuseseră instruiți și referitor la incidentele mediatizate a demarat cercetări disciplinare.