Avocatul Poporului cere printr-o scrisoare adresată Ministrului Educației să explice măsurile incluse în proiectul de ordin privind bursele școlare pentru anul școlar 2023-2024, dar și cele referitoare la burse din Legea învățământului preuniversitar.
Scrisoarea Avocatului face trimitere la analiza Edupedu.ro cu privire la efectele acordării burselor de merit pentru 30% dintre elevii unei clase, instituția apreciind că “noua reglementare nu va conduce, în opinia noastră, la diminuarea mediocrității prin educație și evaluare, dimpotrivă, va genera efecte inverse”.
Conform analizei <<s-au comparat două clase de la aceeași specializare, de la colegii diferite din București. Pentru clasa de Științe ale naturii de la Colegiul Național „SfântulSava“cei 8 care ar putea primi bursa de merit în acest an școlar au medii între 10 și 9,97. Concret, 7 medii de 10 și una de 9,97. Asta înseamnă 30% din elevii acestei clase. (…) Aceste medii au fost comparate și cu clasa de Electronică automatizări de la Liceul Tehnologic „TheodorPallady“din București. Ordinea mediilor acolo, potrivit datelor de la admiterea la liceu 2023 în clasa a IX-a este de la 6,72 cea mai mare medie, până la 5,10 cea mai mică medie și care va fi recompensată din acest an școlar cu bursă de merit.”>>
Avocatul Poporului mai atrage atenția asupra faptului că din proiectul de act normativ dispare bursa de ajutor social pentru elevii din mediul rural care studiază în altă localitate, reglementată anterior prin mai multe ordine de ministru, aspect care conduce la un regres complet în ceea ce înseamnă accesibilitatea învățământului pentru această categorie.
Scrisoarea Avocatului Poporului: https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2023/08/solicitare-adresata-Ministrului-Educatiei.pdf