Este primul festival de acest gen la Oradea. Prima ediţie în ţară a avut loc în 2007, la Sibiu.
A căzut cortina peste prima zia festivalului Euroiudaica. A fost o seară dedicată spectacolui de muzică tradițională Klezmer și dansuri israeliene, în Piața Unirii, cu trupele Bucharest Klezmer Band, Hakeshet Klezmer Band și Or Neurim, dar și cu o întâlnire oficială la Sinagogă. Evenimentul a debutat pe 3 septembrie, în această dată fiind sărbătorită Ziua Europeană a Culturii Iudaice. Amfitrionul deschiderii festive a fost Eduard Kupferberg, Secretar General al F.C.E.R., care a explicat că scopul evenimentului este să ofere locuitorilor oraşului Oradea şi vizitatorior săi o monstră din ceea ce înseamnă cultura evreiască europeană, care a fost „una dintre primele culturi transnaţionale care a purtat elemente dintr-o ţară în alta şi care a influențat dar a şi fost influenţată de cultura ţărilor în care au trăit ereii respectivi”.
„Organizat de Federația Comunităților Evreiești din România, cultul mozaic, evenimentul a devenit un simbol al modului în care o minoritate etnică şi religioasă poate să-şi păstreze şi promoveze identitatea unică şi valorile culturale în cadrul societăţii româneşti şi europene„, a spus Andrei Ungar, consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului Marcel Ciolacu, care a dat citire mesajului premierului.
Video: RomaniaTV Oradea:
https://www.facebook.com/100027659709261/videos/278731168353717
Până pe 9 septembrie festivalul Euroiudaica celebrează cultura și tradițiile evreiești. Silviu Vexler, preşedintele F.C.E.R. spune că „Euroiudaica, aşa cum a fost conceput el iniţial, este un festival al culturii şi tradiţiilor evreieşti, dar după cum am descoperit de-a lungul anilor şi după cum am văzut atunci când l-am pregătit, este mult mai mult. Este înainte de orice altceva, un joc al cuvintelor…Scopul pe care-l dorim ca acest festival să îl aibă, ceea ce dorim să transmitem tuturor, este respectul faţă de trecutul vieţii evreieşti, dar şi bucuria de a avea astăzi o viaţă evreiască adevărată şi care se transformă din ce în ce mai bine în România, dar mai ales celebrarea şi încurajarea viitorului vieţii evreieşti în toată ţara”, a spus deputatul Silviu Vexler.
Prima zi Euroiudaica a continuat cu un tur ghidat susținut de arhitectul Cristian Pușcaș, care a vorbit despre patrimoniul evreiesc din Oradea.
Luni, 4 septembrie
– ora 11:00, la Casa Darvas – La Roche, conferinţa „Evreii rock’n’roll”, susținută de muzicianul Berti Barbera
– ora 16.30, lansare de carte la Casa Darvas-La Roche: „Abraham Heschel – Un profet al vremurilor noastre”, de Edward K. Kaplan. Invitat: dr. Cristian Vechiu, specialist în istoria și filosofia religiilor
Pornind de la această carte publicată recent de editura Hasefer, Euroiudaica propune o discuție în jurul marii personalități a lui Abraham Heschel și a valorilor pentru care rabinul și filozoful a luptat, cu precădere respectarea drepturilor omului și promovarea dialogului interreligios.
– ora 18.30, pe scena Teatrului Regina Maria din Oradea, spectacolul „Nuntă cu divorț”, al Teatrului Evreiesc de Stat, în regia lui Dan Tudor.
– ora 21.00, la Noo’vo Resto Lounge, concertul „Yiddish Tango” susținut de Berti Barbera & Mariano Castro.