Conducerea Prefecturii judeţului Satu Mare a anunţat joi, la prânz, un incident petrecut în apropierea unei staţii de carburanţi din localitatea Supuru de Sus. Un puţ vechi, utilizat pentru extracţia de apă geotermală, a erupt necontrolat în timpul unor lucrări de decolmatare. Erupţia s-a transformat într-un gheizer de apă fierbinte şi gaz metan. Circulaţia rutieră pe DN19A a fost sistată temporar.
Reprezentanţii staţiei PECI de pe raza localităţii sătmărene Supuru de Sus a provocat, din greşeală, erupţia unui vechi foraj de apă geotermală, aflat încă în exploatarea stirmei care administrează saţia de carburanţi. Din cauza debitului mic de extracţie, lucrătorii au intervenit să cureţe forajul, adânc de peste 30 de metri. „În imediata vecinătate a staţiei de benzină există un foraj din care a curs apă incontinuu cu un debit foarte mic. Reprezentanţii societăţii comerciale au angajat o altă societate ca să cureţe acel foraj, probabil pentru a avea presiune mai bună. În momentul în care aceştia au intervenit, s-a degajat, pe lângă apă termală, nisip şi gaze naturale”, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, subprefectul de Satu Mare Altfatter Tamás, citat de Agerpres. Potrivit declaraţiilor sale, concentraţia acestor gaze variază, şi „sunt momente în care concentraţia este mică, aproape de zero, şi momente când această concentraţie creşte”.
Zona a fost închisă miercuri seara iar circulaţia rutieră a fost sistată temporar pe DN19A. La faţa locului s-au deplasat trei autospeciale de stingere cu apă şi spumă, un echipaj de terapie intensiv mobilă, un echipaj de prim ajutor şi o autospecială de primă intervenţie şi comandă cu 21 cadre militare. Au mai fost mobilizate şi echipajele chimic, biologic, radiologic şi nuclear (CBRN) din cadrul Inspectoratului pentru situaţii de Urgenţă (ISU) Maramureş şi un echipaj CBRN din cadrul Unităţii Speciale de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă din Ciolpani, Bucureşti, care se afla la ISU Bihor, au detectat prezenţa de gaz metan în erupţie .
„Pentru protecţia cetăţenilor, a fost stabilit un perimetru de siguranţă de 800 de metri faţă de locul intervenţiei. De asemenea, a fost transmis şi un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT. În urma măsurătorilor realizate, până la această oră, s-a detectat gaz metan în concentraţie de 284 ppm”, au precizat reprezentanţii ISU Someş Satu Mare.
Subprefectul Romeo Pop a transmis că, din informaţiile primite de la specialişti, reiese că gazele nu sunt periculoase, astfel că nu se impune evacuarea populaţiei.
Activitatea staţiei de carburanţi din localitatea Supuru de Sus, aflată în imediata vecinătate a locului erupţiei a fost sistată pentru înlăturarea oricăror riscuri, a mai informat ISU Satu Mare.