Raportul GRECO critică Guvernul României pentru că recurge frecvent la ordonanțe de urgență pentru a legifera, însă experții Consiliului Europei vizează anul precedent când premier era Nicolae Ciucă.
“Informațiile de interes public nu sunt publicate în mod regulat pe internet, în ciuda cerințelor legale interne. Nu există un mecanism independent de supraveghere împotriva refuzului autorităților de a oferi informații. Recurgerea frecventă la ordonanțe de urgență pentru ca Guvernul să legifereze este o problemă de serioasă îngrijorare care împiedică transparența efectivă și consultările publice semnificative și trebuie abordată cu prioritate” conform raportului.
Grupul Statelor împotriva Corupției (franceză Groupe d’États contre la corruption, GRECO), organism al Consiliului Europei, a fost înființat în anul 1999 pentru ameliorarea capacității statelor membre de a lupta contra corupției. România a aderat la GRECO în 1999 şi a fost supusă evaluărilor GRECO în cadrul primei runde (octombrie 2001), celei de-a doua (februarie 2005), celei de-a treia (noiembrie 2010) şi celei de-a patra (mai 2014).
Scopul raportului este de a evalua eficacitatea măsurilor adoptate de către autorităţile române pentru a preveni corupţia şi a promova integritatea la nivel central (funcţii executive de conducere) şi la nivelul instituţiilor de aplicare a legii.
Raportul cuprinde o analiză critică a situaţiei, reflectând asupra eforturilor actorilor vizați şi rezultate obţinute. Identifică posibile deficiențe şi formulează recomandări pentru îmbunătăţire. În conformitate cu practica GRECO, recomandările sunt adresate, prin intermediul Şefului delegaţiei la GRECO, autorităţilor române, care determină instituţiile/structurile naţionale ce urmează a fi responsabile cu luarea măsurilor necesare. În termen de 18 luni de la adoptarea acestui raport, România va raporta cu privire la măsurile luate ca răspuns la recomandările GRECO.
O echipă de evaluare GRECO, denumită GET, a desfășurat o vizită la faţa locului în România în perioada 30 octombrie – 4 noiembrie 2022, făcându-se referire la răspunsurile României la Chestionarul de Evaluare, precum şi la alte informaţii primite, inclusiv din partea societăţii civile.
GET a fost compus din procuror, Serviciul Central de Urmărire Penală pentru Infracţiuni Economice şi de Corupţie (Austria), Şeful Departamentului Proceduri Nepenale din cadrul Parchetului General (Azerbaijan), judecător din cadrul Curţii de Apel din Salonic (Grecia) şi Şeful Departamentului Relații Internaţionale, Ministerul Justiţiei (Republica Moldova).
GET a avut întâlniri cu reprezentanţii Administraţiei Prezidenţiale din România, ai Secretariatului General al Guvernului, ai Ministerului Justiţiei, ai Corpului de control al Prim- Ministrului, ai Direcţiei Generale Anticorupţie din Cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), ai Corpului de control al Ministerului Afacerilor Interne, ai Inspectoratului General al Poliţiei Române, ai Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, ai Agenţiei Naţionale de Integritate, ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie, ai Avocatului Poporului şi ai Curţii de Conturi. A avut întâlniri de asemenea cu reprezentanţi ai mediului academic, jurnalişti, societate civilă şi sindicate ale poliţiei.
Raport integral: https://rm.coe.int/grecoeval5rep-2022-4-final-ro-evaluation-report-romania-public/1680ac77c8