Joi, 7 septembrie 2023, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a lansat în dezbatere publică proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea și completarea Normelor metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii locuinței nr. 114/1996, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.275/2000.
Prin proiectul lansat în dezbatere se propun o serie de modificări și completări astfel:
– La art. 21 alin. (1) se propune includerea în sarcina autorităților administrației publice locale a responsabilității de a comunica numărului locuințelor și gradul de ocupare al acestora. De asemenea, se prevede faptul că la stabilirea criteriilor în baza cărora se repartizează locuințele sociale, precum și în cadrul fiecărui criteriu se va avea în vedere inclusiv apartenența solicitanților la un grup vulnerabil, definit potrivit Legii asistenței sociale nr. 292/2011, cu modificările și completările ulterioare, expuși riscului de excluziune socială și marginalizare.
– La art. 21 se propune introducerea unui nou alineat, respectiv alin. (11) potrivit căruia, în procesul de soluționare a cererilor privind repartizarea unei locuințe sociale se va ține cont de principii precum: transparență în procesul de acordare a locuințelor sociale; prevenirea și combaterea sărăciei; prevenirea și combaterea riscului de excluziune socială; revenirea și combaterea segregării; nediscriminare; egalitate de șanse.
– La art. 22 se propune introducerea unui nou alineat, respectiv alin. (2), potrivit căruia, ca măsură complementară celor prevăzute de lege în domeniul asistenței sociale și protecției victimelor violenței domestice, de locuințele sociale sau de necesitate pot beneficia, în condițiile legii, și victimele violenței domestice, astfel: a) au acces la locuințele de necesitate victimele violenței domestice în cazul în care a fost emis ordin de protecție provizoriu de polițist și/sau ordin de protecție emis de instanța judecătorească în condițiile legii; b) au acces la locuințele sociale victimele violenței domestice în cazul în care soții au demarat, potrivit legii, procedura lichidării comunității, partajul bunurilor comune și regularizarea datoriilor.
– La art. 24 se propune introducerea a două alineate, respectiv alin. (2) care stabilește că în cazul victimelor violenței domestice în care soții au demarat, potrivit legii, procedura lichidării comunității, partajul bunurilor comune și regularizarea datoriilor, durata contractul de închiriere pentru locuințele sociale nu poate depăși data finalizării partajului prin una dintre modalitățile prevăzute de lege, și alin. (3) care stabilește că în cazul victimelor violenței domestice în care a fost emis ordin de protecție provizoriu de polițist şi/sau ordin de protecție emis de instanța judecătorească în condițiile legii, durata contractul de închiriere pentru locuințele de necesitate nu poate depăși durata ordinelor de protecție menționate anterior.