Președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, este de părere că, până la finalul lunii septembrie, va fi adoptată în Parlament legea pensiilor speciale în noua formă, cu modificările cerute de Curtea Constituţională.
“Decizia Curţii nu e atât de vehementă. Lasă o portiţă. Cred că până la finalul lunii septembrie, vom adopta legea în noua formă, cu modificările cerute de Curtea Constituţională”, a explicat Alfred Simonis.
Președintele interimar a mai precizat că pensiile speciale vor fi impozitate.
“Trebuiesc impozitate şi dacă nu le putem elimina, cum mi-aş dori, şi eventual să stabilim un principiu şi nişte gradaţii foarte clare pentru fiecare categorie în parte, măcar să le impozităm, să le diminuăm, pentru că pensii de tipul celor pe care le-am văzut în spaţiul public de 30, 40, de 70.000 de lei pensie specială în România, e mai mult decât nesimţită. Poţi să ai pensie cât ai contribuit, în privat, de exemplu. Dar dacă tu ai pensie specială pentru că ai fost nişte şmecherii şi ai cumulat cea de şef de penitenciar, cu şef de tribunal şi ai 70 şi ceva de mii de lei pensie, e mai mult decât nesimţit. Şi trebuie să avem o sumă maximă peste care nu se poate trece”.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a punctat că subiectul actual și de neîntârziat este reforma pensiilor speciale, în contextul în care eventuala neîndeplinire a jalonului din PNRR ar putea aduce României pierderi de miliarde de euro.
Mari reforme, cum sunt cazul pensiilor speciale, al pensiilor publice şi al salarizării au depășit termenul din calendarul inițial. În cazul reformei pensiilor speciale, noua lege ar fi trebuit să fie gata de la 31 decembrie 2022.
În prezent, proiectul de lege prvind pensiile magistratilor a fost reîntors de CCR la Senat, fiind așteptate noile modificări.