Palatul Poștelor de pe Roman Ciorogariu, clădirea în suprafață de 1500 mp e scoasă la închiriat alături de clădiri mai mici din Borod, Pădurea Neagră Sârbi, Popești, Valea lui Mihai. Compania Națională Poșta Română, cel mai mare jucător de profil din industria de curierat, a scos la închiriat în luna septembrie 425 de spații comerciale și terenuri în București și în fiecare județ al țării.Iată lista din Bihor:
S-a vorbit la un moment dat despre reabilitarea edificiului monument al Poștei Mari din Oradea. Acesta a fost scos de pe lista de investiții a Companiei Naționale Poșta Română, iar ulterior conducerea a vorbit despre faptul că ia în considerare înstrăinarea imobilului.
Persoana de contact: pentru jud. Constanţa, Buzău, Galaţi, Brăila, Tulcea, Vrancea, Bihor, Bistriţa Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare, Sălaj:
doamna Denisa Mușuroaea – telefon: 0736 442 800, e-mail: denisa.musuroaea@posta-romana.ro
Conform Ghid Local, secretee mai puțin știute despre această clădire sunt:
- Palatul Poștelor este una din puținele clădiri din Oradea care și-a păstrat până azi destinația pentru care a fost construită inițial, în anul 1895.
- Ministerul Poștelor de la acea vreme luase decizia construirii unui edificiu care să acopere serviciile de comunicare încă din 1893. Drept urmare, este lansat un concurs de proiecte, care este câștigat de arhitectul Rimanoczy Kalman senior, proiect care este înlocuit, în cele din urmă, cu un proiect propriu al Ministerului, rezultând o construcție sobră, fără prea multe ornamente.
- În intervalul 1909-1911 se construiește un al doilea corp, pe strada George Barițiu. Clădirea, construită în același stil, dar cu două niveluri, este proiectată de inginerul Nagy Virgil.
- Dezvoltarea tehnologiei comunicațiilor duce la mutarea noii centrale telefonice a orașului în această clădire, Oradea având la momentul respectiv aproximativ 2100 de abonați telefonici.
- O secvență din seria „Pistruiatul” este filmată în interiorul acestei clădiri. Este vorba despre secvența în care Mihai Pleșa îl întâlnește în această clădire pe tatăl său, descoperind că și el este implicat în organizația condusă de Andrei.
- Elementul reprezentativ al clădirii este statuia poștașului din holul principal. Aceasta reprezintă un omagiu adus celor care au făcut posibilă comunicarea în vremurile când tehnologia era încă slab sau deloc dezvoltată, iar singura cale de transmitere a informațiilor rămânea clasica scrisoare.