Bugetul necesar înființării unui semafor pe Calea Aradului, acolo unde Horia Chiva de 12 ani a fost spulberat pe trecerea de pietoni e de 30000 lei. Proiectul e scos la vot și concurează cu alte 40 de proiecte. După ce săptămâni întregi mama lui Horia Chiva a protestat alături de orădeni în locul unde băiatul și-a pierdut viața și a strâns semnături pentru instalarea unui semafor acolo pentru ca altor oameni să nu li se întâmple la fel, Luiza Chiva a anunțat că de acum există un proiect care trebuie votat: <Dragii mei, semaforul pe care il dorim pentru siguranța in trafic pe Calea Aradului în amintirea iubitului meu Horică a ajuns la stadiul de proiect de bugetare participativa! E nevoie de voturi! Cât mai multe!
De pe acest link in dreapta sus voteaza proiectul
Pe pagina 2 gasiti acest proiect, semafor cu temporizare Calea Aradului. Ca sa fie treaba “simplificata” ca la noi la români, trebuie sa faceti cont pe site pentru a putea vota, dar nu va descurajati! ajutati-ma pana la final!
In loving memory of Horia Chiva>În descrierea proiectului se arată că: <Zona respectiva e una unde se intampla des accidente. Desii exista o limitare de viteza semnalizata rutier de 30 KM/h (datorita unor obiective din vecintate, precum statia de tramvai), exista des accidente. Unele sunt mai putin grave, altele din pacate sunt soldate cu morti (https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/soferul-baut-si-drogat-care-a-lovit-un-copil-pe-o-trecere-de-pietoni-din-oradea-a-fost-arestat-4326942/). Prin urmare este imperios necesara instalarea unui semafor cu buton si temporizator. Semaforul sa fie mereu verde pt masini si doar la apasarea butonului de catre pieton masinile sa “primeasca” rosu pt un interval minim de timp>
CE ADUCE NOU PROIECTUL ȘI DE CE ESTE BUN PENTRU COMUNITATE?
Siguranta pt oradenii participanti la trafic.
În cadrul orădeniibugetării participative, orădenii au de ales între 41 de proiecte propuse din diferite zone ale oraşului. Cele mai multe sunt la categoria “spaţii verzi şi locuri de joacă”. Sunt 11 proiecte, care propun de la amenajarea de reţele de căţărat în parcuri ori de toalete ecologice în Silvaş, la plantare de copaci pe malul Peţei sau reciclare a apei de ploaie pentru irigarea Parcului Barcăului.Sunt proiecte care propun înfiinţarea lângă şcoli a unor culoare de tip Kiss and Ride, pentru ca părinţii să îşi poată lăsa ori ridica copiii în condiţii de siguranţă, ori reciclarea de doze, sticlă sau PET-uri în schimbul biletelor pentru autobuz.La capitolul <infrastructură stradală”sunt propuneri precum> amplasarea unei statui a poetului Petőfi Sándor în parcul cu acelaşi nume, picturi murale dedicate medicilor pe blocurile de peste drum de Spitalul Judeţean ori marcarea Podului Centenarului cu stemele de la Marea Unire din 1918.
Votarea proiectelor cu bugetare participativă a început pe 18 septembrie şi se va desfăşura în două etape.
Până în data de 27 noiembrie va avea loc procesul de vot online.